Data science voor alfa en gamma

Big Data zijn niet meer uit het onderwijs weg te denken. Om studenten te trainen in het verzamelen en analyseren van data, ontwikkelden Tilburg University en de Open Universiteit de MOOC ‘Data science voor alfa en gamma’.

Stimuleringsregeling open leermaterialen

Instelling

Tilburg University en de Open Universiteit

Doel en doelgroep

Big data spelen een steeds belangrijker rol in onderzoek. Daarom is het belangrijk dat ook studenten zonder programmeerkennis leren omgaan met extreem grote databestanden. In de MOOC ‘Data science voor alfa en gamma’ leren studenten hoe ze via data analytics en datamining inzicht krijgen in grote databestanden. De MOOC richt zich niet alleen op het verzamelen en analyseren van data, maar leert studenten ook hoe ze verbanden en conclusies kunnen presenteren.

Resultaten

De MOOC ‘Data science voor alfa en gamma’ omvat een breed scala van open leermaterialen, zoals een introductie in de vorm van zes videolezingen, video-testimonials van data-scientists uit de praktijk en hands-on opdrachten gebaseerd op Orange en WEKA. Voor de MOOC  is gebruik gemaakt van een combinatie van een Canvas-omgeving met YouTube video’s en iPython Notebooks. Het ondersteunende materiaal is beschikbaar via GitHub, zodat docenten naar eigen inzicht delen van de module kunnen overnemen.

Ontwikkelde materialen

Tips

  • Een MOOC valt of staat met een gedegen integratie in het eigen onderwijs: MOOC, face-to-face onderwijs en programmeeromgeving moeten een logische drie-eenheid vormen.
  • Maak vooraf een goede afweging bij de keuze voor een commercieel of niet-commercieel platform, en kijk daarbij vooral ook kritisch naar de kosten. 

Contactpersoon voor vragen

Marie Postma-Nilsenová:  marie.postma@uvt.nl

Stimuleringsregeling open en online onderwijs

Dit project heeft in 2015-2016 deelgenomen aan de stimuleringsregeling open en online onderwijs.