BeeHub

Eenvoudig grote hoeveelheden onderzoeksdata delen en opslaan

BeeHub is een eenvoudige en laagdrempelige oplossing voor dataopslag. Deze dienst stelt je in staat om grote hoeveelheden onderzoeksdata op te slaan en te delen. BeeHub is een online dienst die beschikbaar is via een webinterface en een data transfer protocol (WebDAV). Onderzoekers hebben toegang tot BeeHub via SURFconext.

Data opslaan en delen

BeeHub is een opslagdienst die meegroeit met jouw behoefte. Je krijgt standaard een quotum van 100 gigabyte toegewezen, maar wij kunnen je quotum op aanvraag vergroten. Je kan jouw data op een eenvoudige manier delen met andere gebruikers van BeeHub, ook buiten je eigen instelling of in het buitenland. Dat kan ook op map- of bestandsniveau. Bovendien kan je groepen gebruikers aanmaken en deze gebruikers toegang geven tot (een deel van) jouw data. Het toekennen van toegangsrechten (lees- en schrijfrechten) is gebruikersvriendelijk en eenvoudig in te stellen via een webinterface.

Online toegang tot je data

Je data zijn online beschikbaar. Je eigen computer houdt geen kopie van de data bij, zoals bij het gebruik van cloudopslagdiensten zoals SURFdrive. Dit maakt BeeHub zeer geschikt voor het opslaan van grootschalige datasets, die immers vaak te omvangrijk zijn voor opslag op desktop-systemen of laptops.

Gebruik vanuit software en rekenfaciliteiten

Onze dataopslag is toegankelijk met vrijwel elk besturingssysteem. BeeHub werkt met het WebDAV data transfer protocol (WebDAV is een uitbreiding van HTTP), dat gemount kan worden als een remote filesysteem en ook toegang mogelijk maakt via scripts of software. Je kan ook gedeelten van een bestand up- en downloaden. Bestanden in BeeHub zijn eenvoudig toegankelijk vanaf de rekenfaciliteiten van SURFsara, zoals de HPC Cloud en het Lisa Rekencluster. Zo kunnen bestanden vanuit BeeHub naar het Lisa Rekencluster worden gedownload.

Login via SURFconext of internet

BeeHub is toegankelijk via internet. Ben je verbonden aan een SURF-instelling? Dan heb je met behulp van SURFconext toegang tot BeeHub via de inloggegevens van je instelling. In andere gevallen kan je een gebruikersaccount aanvragen via de BeeHub-webomgeving.

Support en consultancy

Als BeeHub-gebruiker kan je altijd een beroep doen op onze ondersteuning om optimaal gebruik te maken van onze opslagfaciliteiten. Je kan online handleidingen raadplegen met onder andere suggesties voor het uploaden, downloaden en delen van data.

Helpdesk

Onze helpdesk is bereikbaar per telefoon of e-mail. Ook kan je een afspraak maken met een van onze medewerkers. Vragen of problemen kun je doorgeven via helpdesk@surfsara.nl of telefonisch op +31-208001400. De helpdesk is bereikbaar tijdens kantooruren (9.00–17.00 uur).

Praktijkvoorbeelden

BeeHub wordt vooral gebruikt door onderzoekers van universiteiten en onderzoeksinstellingen die grote datasets willen delen met hun onderzoeksgemeenschap. Het gaat daarbij vaak om datasets van honderden gigabytes tot enkele terabytes. Het grootste voordeel van BeeHub is de flexibele wijze waarop onderzoekers hun data kunnen delen. Ze kunnen per map of bestand aangeven wie toegang heeft tot de data. Deze eigenschappen maken BeeHub populair bij onder meer onderzoekers uit de bio-informatica en taalwetenschappen.

Case: Hangen genen samen met sociaal-economische kenmerken? 

Meer informatie en contact

Meer (technische) informatie over het gebruik van de BeeHub-dienst vind je onder de gebruiksinformatie van BeeHub. Neem voor verdere vragen contact met ons op via info@surfsara.nl.

Laatste wijziging op 14 mrt 2018