SURFnet Community van Incident Response Teams (SCIRT)

Samen werken aan beveiliging en privacy

SURFnet Community van Incident Response Teams (SCIRT) is de groep van leden van Computer Security Incident Response Teams (CSIRT's) van op SURFnet aangesloten instellingen. SCIRT is dé plek waar operationele security-experts actuele security-uitdagingen bespreken en de laatste tips & trucs uitwisselen.

Synergie bereiken onder beveiligingsexperts

SCIRT is een werkgroep voor, maar ook door de community. Het belangrijkste doel van SCIRT is om synergie te behalen binnen het veld van beveiligingsexperts van de bij SURFnet aangesloten instellingen. Ook als je al CSIRT-gerelateerd werk doet binnen je instelling, maar dat nog niet georganiseerd hebt in een CSIRT, kun je je bij SCIRT aansluiten.

Tips & trucs voor cybersecurity

SCIRT is het forum waar de nieuwste cybersecurity-bedreigingen worden besproken en geanalyseerd. Daarnaast bespreken we vanuit meerdere invalshoeken ideeën, tips en trucs om de bedreigingen adequaat te kunnen afwenden.  De focus ligt daarbij op operationele security en security incident management.

SCIRT-bijeenkomsten

Veel contact vindt digitaal plaats, bijvoorbeeld via e-mail, een eigen wiki en een forum. Maar ook de regelmatige bijeenkomsten vormen een belangrijk element. Via deze samenkomsten leren CSIRT-leden elkaar kennen en wisselen ze op een laagdrempelige en vertrouwde manier kennis uit. Daarnaast organiseren we workshops, bijvoorbeeld op het vlak van nieuwe cybersecurity-technieken of -tools. Het doel: het algehele kennis- en ervaringsniveau binnen SCIRT op een hoger niveau tillen. Zo krijgen de SCIRT-leden op een leuke manier meer vaardigheden die nodig zijn om het vak uit te oefenen. De bijeenkomsten en workshops worden minimaal 3 keer per jaar georganiseerd. Daarnaast organiseren SCIRT, de SCIPR-community en SURFcert jaarlijks een gezamenlijke tweedaagse cybersecurity-conferentie.

Voorzitter en programmagroep

De huidige, gekozen voorzitter is Ewald Beekman (voorzitter@scirt.nl), IT Security Officer bij het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Don Stikvoort (secretaris@scirt.nl) is de secretaris. Rogier Spoor (surf@scirt.nl) begeleidt en ondersteunt de SCIRT-community vanuit SURFnet.

Een programmagroep bereidt de inhoudelijke programma-onderdelen voor en bestaat uit:

  • Ewald Beekman - AMC
  • Ronald Boontje - UvA
  • Lars Hameeteman - ErasmusMC
  • Remon Klein Tank - WUR
  • Jasper Luiten - VUmc
  • Rogier Spoor - SURFnet
  • Don Stikvoort - extern deskundige

Verder beschikt SCIRT over een eigen mailinglijst en een online werkomgeving.

Samenwerking met SCIPR

SCIRT werkt samen met het platform voor informatiebeveiligers in het hoger onderwijs: SCIPR. SCIPR houdt zich bezig met securitybeleid en governance; SCIRT met operationele zaken. Deze 2 community's zullen steeds nauwer samenwerken, aangezien hun aandachtsgebieden zeer in elkaars verlengde liggen en steeds meer raakvlakken krijgen.

Aanmelden

Lid worden van SCIRT? Aanmelding kan alleen op basis van een e-mailadres bij een aangesloten instelling. Omdat er regelmatig gevoelige informatie gedeeld wordt binnen de SCIRT-community, hebben we een Code-of-conduct en een aanmeldingsprocedure. Heb je belangstelling, dan informeren we je hier graag verder over. Stuur een e-mail naar de secretaris, Don Stikvoort: secretaris@scirt.nl.

Laatste wijziging op 13 jan 2019