Consultancy

ICT-oplossingen voor uw onderzoek door expertise van onze adviseurs

SURFsara beschikt over een schat aan ervaring op het gebied van ICT-diensten voor onderzoekers. Als je hulp nodig hebt bij het ontwikkelen of verbeteren van je applicatie of bij de inrichting van je infrastructuur, kan je bij ons terecht. Onze adviseurs zetten hun expertise graag in om jouw onderzoek te ondersteunen.

Waarom consultancy?

SURFsara biedt standaard ondersteuning aan gebruikers van de data- en rekendiensten. Dat houdt in dat we bijvoorbeeld de benodigde software op onze systemen installeren, zorgen voor toegang tot de systemen en problemen bij het gebruik ervan oplossen. Voor meer omvangrijke uitdagingen kunnen we op projectbasis consultancy bieden. Onze adviseurs brengen de expertise die ze in de praktijk hebben opgedaan graag in jouw project in. Onder deze dienst valt ook onze training on-demand en on-site.

Beschikbaar op afroep

De ontwikkelingen op het gebied van high performance computing (HPC) gaan zeer snel. Voor veel organisaties is het niet opportuun of effectief om alle ontwikkelingen zelf bij te houden. Voor onderzoeksorganisaties is het meestal aantrekkelijker de focus te leggen op hun core business: onderzoek. Onze adviseurs zorgen ervoor dat ze steeds op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen. Ze brengen hun kennis in jouw onderzoeksproject in, waar en wanneer dat nodig is.

Expertisegebieden SURFsara

We bieden expertise op de volgende ICT-gebieden:

  • optimaliseren van software
  • computingfaciliteiten inrichten en opzetten
  • data-infrastructuur
  • snelle verbindingen van en naar de SURFsara-systemen
  • visualisatie

Optimaliseren van software

We bieden single core optimisation (applicaties sneller maken per core), parallellisatie en ondersteuning bij het schaalbaar maken van applicaties. Om de sterk toegenomen performance van eigentijdse HPC-systemen optimaal te benutten, is diepgaande kennis nodig van de onderliggende hardware en programmeermodellen. Bij SURFsara hebben we ervaring met een groot aantal supercomputer-architecturen. Dankzij die ervaring kunnen we ervoor zorgen dat jouw applicaties zo goed mogelijk gebruik maken van de kracht van onze HPC-systemen. Onder deze dienst valt ook het ontwikkelen van specifieke software voor jouw onderzoeksactiviteiten. 

Computingfaciliteiten

Het inrichten van een computingfaciliteit vergt expertise in het gebruik van HPC-systemen voor computing en dataopslag. Om het gewenste niveau van performance en service management te bereiken, is gedegen kennis nodig van mogelijke architectuuroplossingen. Bij SURFsara hebben we ervaring met een groot aantal computing- en storage-architecturen. We adviseren over de meest geschikte strategieën voor datatoegang en –verwerking. Daarbij kunnen we ook applicaties porten (aanpassen aan een ander systeem) en opschalen in een gedistribueerde computing-infrastructuur. 

Data-infrastructuur

De Data Services-groep bij SURFsara heeft jarenlange ervaring in het beheren van infrastructuren voor dataopslag voor onderzoekscommunities. Wij kunnen adviseren hoe je de data-explosie het hoofd kunt bieden. Onze adviseurs kennen de uitdagingen op het gebied van lange-termijnbehoud van data, inclusief de gereedschappen voor datamanagement. Ook adviseren we hoe je jouw data-infrastructuur optimaal kunt inrichten. Deze ondersteuning bieden we aan in samenwerking met ResearchData NL, waar ook 3TU.Datacentrum en DANS onderdeel van uitmaken.

Netwerkconnectiviteit

Netwerkdiensten maken vrijwel altijd deel uit van een groter project; dat geldt ook voor consultancy over netwerkconnectiviteit. Die consultancy is aan de orde als onderzoekers of beheerders behoefte hebben aan een verbinding op maat. Onderzoekers die een netwerkverbinding naast het reguliere internet willen gebruiken, bieden we bijvoorbeeld advies bij het opzetten van lichtpaden. Daarbij werken we samen met SURFnet. In dit soort gevallen begeleiden we individuele wetenschappers bij het zoeken naar de beste oplossing voor hun probleem. We zorgen dat ze de netwerkconnectiviteit krijgen die nodig is voor hun specifieke toepassing.

Visualisatie

Onze visualisatie-experts helpen graag met het ontwikkelen en verbeteren van jouw visualisatiesoftware. Je kunt daarbij denken aan ondersteuning bij het ontwikkelen van grootschalige wetenschappelijke visualisaties en aan hoge-resolutievisualisaties met gebruikmaking van tiled-panel displays. Verder kunnen we helpen met visualisatie op afstand met ons renderingcluster en met streaming visualisaties via een netwerk. Ook visualisatietoepassingen gebaseerd op Google Earth, Google Maps, VTK, OpenGL, et cetera behoren tot de mogelijkheden.

Domeinspecifieke expertise

Onze adviseurs hebben zelf onderzoekservaring in een groot aantal disciplines. Daardoor zijn zij in staat jouw onderzoeksvraag goed te doorgronden en jouw behoefte te vertalen naar de meest geschikte ICT-oplossing. Zo heeft SURFsara een speciaal team voor de levenswetenschappen (life sciences), dat uitgebreide ervaring heeft met ICT-ondersteuning binnen dit vakgebied, zoals op het gebied van next-generation sequencing en beeldanalyses.

Tarieven

Op onze reken- en datadiensten leveren we kosteloos ondersteuning. Op basis van jouw behoefte definiëren met jou een projectplan.

De kosten van een consultancytraject op projectbasis zijn gebaseerd op een uurtarief.

Voor meer informatie over onze tarieven kan je contact opnemen met SURFsara: info@surfsara.nl.

Contact

Wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op via info@surfsara.nl.

Dit is een optionele dienst van SURFsara.

Laatste wijziging op 15 aug 2018