Portfolio datadiensten: welke dienst heb je nodig voor beheren en opslaan van je data?

We bieden een breed assortiment van diensten aan voor verschillende fasen in de levenscyclus van jouw onderzoeksdata. Het gaat hierbij niet alleen om het veilig opslaan van veel data, maar bijvoorbeeld ook om datamanagement, -replicatie, -behoud en -identificatie.

Tape opslag

Data lifecycle

Wanneer je kiest voor een bepaalde storage-infrastructuur, gaat het niet alleen om de soort of hoeveelheid data. Net zo belangrijk is de onderzoeksfase waarin de data zich bevinden. Het onderstaande schema laat dat zien.

De research data lifecycle

In dit schema zie je de verschillende stadia die wetenschappelijke data meestal doorlopen. Data worden gecreëerd door wetenschappelijke instrumenten. Ze worden vervolgens bewerkt en geanalyseerd met behulp van een van onze computingdiensten. Vervolgens sla je de data op en kun je ze delen met andere onderzoekers. Tot slot kunnen de data opnieuw gebruikt worden en begint de hele cyclus opnieuw. 

Complete dienstverlening

SURF biedt onderzoekers de volgende diensten:

SURFdrive: een laagdrempelige online cloudopslagdienst voor het Nederlandse onderwijs en onderzoek. Met deze dienst kun je bestanden opslaan, synchroniseren en delen. Iedere gebruiker krijgt 500GB opslagruimte. 

Research Drive: een dienst  bedoeld voor onderzoeksteams die behoefte hebben aan veel opslagcapaciteit. Hiermee deel je gemakkelijk data met andere instellingen, het bedrijfsleven of internationale partners.

B2SAFE/Data replication: met deze dienst kun je data op een veilige manier op meerdere locaties opslaan. Om duurzaam te kunnen vaststellen waar de data zich bevinden, werkt B2SAFE standaard met persistent identifiers.

Object Store: met deze online opslagdienst kun je grote hoeveelheden onderzoeksdata opslaan.  Deze dienst is ideaal voor het opslaan van verschillende soorten gegevens. Jouw opslagruimte kan onbeperkt groeien, terwijl je data snel en eenvoudig toegankelijk blijven.

Data Archive: dit is de centrale locatie voor het archiveren en (langdurig) opslaan van data. Vanuit dit archief heb je snel toegang tot de rekenfaciliteiten van SURF.

Data Repository: biedt betrouwbare en langdurige opslag van grote datasets en maakt deze vindbaar en toegankelijk voor anderen. 

Data Persistent Identifier: met deze dienst zorg je ervoor dat je data altijd vindbaar zijn en blijven. SURF biedt deze dienst aan samen met het European Persistent Identifier Consortium (EPIC)

iRODS Hosting stelt je in staat om laagdrempelig gebruik te maken van de hoogwaardige datamanagementfaciliteiten die iRODS biedt. Zonder dat je tijd, menskracht of hardware kwijt bent aan het beheer.

Wanneer gebruik je welke infrastructuur of dienst?

Vraag jij je af welke dienst het meest geschikt is voor jouw data? Deze vraag is niet in het algemeen te beantwoorden. Daarom beginnen onze adviseurs altijd met een advies op maat. Zo komen we samen tot het meest geschikte antwoord op jouw vraag. Hieronder staan een aantal overwegingen die daarbij een rol spelen.

1. Hoeveel data wil je opslaan?

Niet elke dienst biedt onbeperkte opslagruimte. SURFdrive is bijvoorbeeld vooral geschikt voor office data en kleinere hoeveelheden onderzoeksdata. De maximale ruimte die je hierbij krijgt, is 250GB.

Zoek je de mogelijkheid om (zeer) grote datasets op te slaan? Dan zijn diensten als Research Drive, Object Store en Data Archive goede opties. Hierbij groeit de opslagruimte mee met jouw behoefte.

2. Wat wil je met de data doen?

Eigenlijk is dat de belangrijkste vraag. Wil je data actief bewerken of analyseren? Dan zijn Research Drive en SURFdrive het meest voor de hand liggend. Met deze diensten kan je makkelijk data delen. Wil je data archiveren en duurzaam opslaan? Dan is de Data Archive-dienst voor jou de beste optie. B2SAFE is ook geschikt wanneer je binnen een onderzoeksproject data wilt delen. Ook kun je hiermee data op een veilige manier op meerdere locaties opslaan. Zie ook het schema van de data lifecycle. Wij zorgen voor de afstemming tussen de opslag- en rekendiensten.

3. Hoe zijn de data beschikbaar?

Als je laagdrempelige toegang belangrijk vindt, dan zijn SURFdrive en Research Drive ideaal voor jou. Hiermee sla je veilig bestanden op en kun je ze gemakkelijk delen. Wanneer jouw instelling bij SURF is aangesloten, kan je inloggen via SURFconext. Data bewerken (opslaan, verwijderen of verplaatsen naar een andere folder) doe je via een een eenvoudig te bedienen webinterface.

Het Data Archive is toegankelijk via internet. Dit archief ondersteunt diverse protocollen voor dataverzending, zoals (HPN)SCP, SFTP, rsync en GridFTP. Deze protocollen werken zowel in een Linux- als in een Windows-omgeving.

Met Persistent Identifiers (PID's) zorg je dat je data vindbaar en refereerbaar zijn. Deze dienst vormt een standaard onderdeel van B2SAFE. Ook als je jouw data op een van onze andere infrastructuren opslaat, kan je gebruik maken van PID’s.

Advies en consultancy

Onze experts op het gebied van data-infrastructuur helpen je graag de oplossing te kiezen die het beste aansluit bij jouw onderzoeksproject. Neem contact met ons op via info@surfsara.nl.

Wil je onafhankelijk advies over bijvoorbeeld het inrichten van je data-infrastructuur of over het optimaal gebruik van de reken- en opslagfaciliteiten van SURF? Dan kun je terecht bij onze consultancydienst.

Langetermijnopslag in Trustworthy Digital Repositories (TDR)

Financiers eisen steeds vaker dat je jouw onderzoeksdata in een Trustworthy Digital Repository (TDR) deponeert. Hiermee zorg je dat je onderzoeksdata vindbaar blijven. Zo kan je bestaande data hergebruiken en je eigen data veilig en langdurig archiveren. De RDNL-partners 4TU.Centre for Research Data, Data Archiving and Networked Services (DANS) en SURF bieden deze gestandaardiseerde en goed gedocumenteerde opslag. 

Samenwerking

Bij SURF werken we op het gebied van databeheer nauw samen met organisaties in Nederland en Europa. Deze samenwerking is gericht op het ontwikkelen van nieuwe diensten en het uitwisselen van expertise.

Praktijkvoorbeeld: KNMI

ISO 27001-certificering

Afnemers van onze data- en rekendiensten moeten erop kunnen vertrouwen dat onderzoeksdata en andere vertrouwelijke informatie die bij SURF worden bewaard en verwerkt in veilige handen zijn. SURF is ISO 27001-gecertificeerd. Dit betekent dat we voldoen aan de hoge eisen van deze internationale standaard op het gebied van informatiebeveiliging.