eduroam

eduroam - overal veilig online met je eigen gegevens

Met eduroam krijgen studenten, medewerkers en onderzoekers op een eenvoudige en veilige manier toegang tot het vaste en draadloze netwerk van de eigen instelling en dat van andere instellingen die eduroam aanbieden. Op meer dan 12.000 locaties in binnen- en buitenland.

Probleemloos toegang tot netwerk van gastinstelling

Alle studenten, medewerkers en onderzoekers met een eduroam-account kunnen het eduroam-netwerk gebruiken bij alle andere instellingen (mbo, hbo, wo en UMC’s) die eduroam aanbieden. En daarnaast in een groeiend aantal stadscentra, kiosken en door studenten drukbezochte openbare ruimtes waar wifi-toegang wenselijk is.

Bijvoorbeeld: een student studeert aan de TU Delft maar volgt ook vakken bij de TU Eindhoven. Hij kan via eduroam bij beide instellingen het vaste en draadloze netwerk gebruiken, zonder extra configuratie of technische handelingen. En de toegang verloopt via zijn eigen eduroam-account, waardoor hij zich niet druk hoeft te maken over de veiligheid van het netwerk, zijn toegangsrechten of zijn gebruikersnaam en wachtwoord.

Hoe werkt het?

Gekoppelde authenticatieservers

De basis van eduroam is een netwerk van gekoppelde authenticatieservers, waarover de gebruikersgegevens op een veilige manier tussen instellingen verstuurd worden. De thuisinstelling van de gebruiker houdt deze gegevens als enige bij.

Validering door thuisinstelling

Als de gebruiker te gast is bij een andere instelling, worden de gebruikersgegevens versleuteld naar de authenticatieserver van de thuisinstelling gestuurd. Die controleert of ze valide zijn (dus: of de gebruiker wel of niet op het wifi-netwerk mag) en meldt dit terug aan de gastinstelling. Dit gaat allemaal automatisch, in een fractie van een seconde en op 750 locaties in Nederland en 12.000 locaties wereldwijd.

RADIUS-infrastructuur

eduroam is een RADIUS-gebaseerde infrastructuur met IEEE 802.1X-technologie. Dit is een zeer schaalbare infrastructuur waar instellingen uit meer dan 70 landen aan meedoen. RADIUS maakt gebruik van beproefde, betrouwbare en veilige protocollen als WPA2-Enterprise.

Deelnemende instellingen

Bekijk op www.eduroam.nl welke Nederlandse onderwijs- en onderzoeksinstellingen deelnemen. Instellingen die aangesloten zijn op SURFnet kunnen gebruikmaken van eduroam. De instellingscontactpersoon kan eduroam online aanvragen via SURFdashboard. eduroam is inmiddels in meer dan 60 landen beschikbaar.

eduroam-toegang voor bezoekers

Instellingen faciliteren niet alleen gasttoegang voor studenten, medewerkers en onderzoekers met een eduroam-account bij een andere instelling. Ze kunnen met eduroam Visitor Access ook hun eigen bezoekers toegang geven tot het eduroam-netwerk. Bezoekers kunnen dan met een tijdelijk eduroam-account gebruikmaken van hetzelfde veilige netwerk als studenten, medewerkers en onderzoekers binnen de eigen instelling.

eduroam Monitoring Service

Met eduroam Monitoring System kunnen ICT-beheerders realtime zien of het authenticatiemechanisme van eduroam goed werkt. Ze krijgen antwoord op vragen als: kunnen de eigen studenten, medewerkers en onderzoekers online komen op eduroam-netwerken elders in Nederland?, en: kunnen gastgebruikers bij de eigen instelling online komen of is er mogelijk sprake van een configuratiefout of storing?

Promotiemateriaal eduroam

Voor instellingen die eduroam aanbieden, is speciaal promotiemateriaal beschikbaar. Instellingen kunnen dit materiaal zelf aanpassen, bijvoorbeeld met een eigen logo. Download het promotiemateriaal over eduroam (ZIP-bestand, 23 MB, bevat InDesign-bestanden).

Tarieven 2017

Je instelling betaalt niets extra voor eduroam. Deze dienst valt onder de vaste aansluitvergoeding van SURFnet. Voor de volgende optionele eduroam-diensten gelden deze tarieven:

  • eduroam Monitoring System: de eerste 2 sensoren zijn gratis. Vanaf de 3e sensor betaal je eenmalig 406 euro per sensor, exclusief btw
  • eduroam Visitor Access: 255 euro per maand, exclusief btw

eduroam online aanvragen

Instellingscontactpersonen kunnen eduroam online aanvragen via SURFdashboard.

Meer informatie

Deze dienst zit in het kernpakket van SURFnet.

logo eduroam