eduVPN

Internet en instellingsdiensten versleuteld gebruiken

eduVPN maakt niet-vertrouwde netwerken veilig door een versleutelde verbinding op te zetten. Zo kunnen studenten, docenten en onderzoekers overal veilig internetten en kun je ze veilig toegang geven tot afgeschermde systemen van je instelling. Ook als ze op een internetverbinding van de trein, een terras of thuis zitten.

eduVPN is nu al beschikbaar, maar wordt officieel gelanceerd tijdens de SURF Security- en Privacyconferentie op 8 en 9 februari.

Netwerkverkeer versleuteld

Je instellingsnetwerk is natuurlijk aangesloten op eduroam, een veilige omgeving waar je als instelling zelf controle over hebt. Studenten, docenten en onderzoekers werken echter steeds vaker vanuit huis, stageadres of trein. Veel openbare netwerken en sommige thuisnetwerken zijn echter niet veilig genoeg. eduVPN lost dit op met een virtueel privĂ©netwerk (VPN), waarin  het netwerkverkeer wordt versleuteld. Zo kunnen lokale pottenkijkers niet meer meekijken.

Sterke beveiliging

eduVPN maakt gebruik van OpenVPN. Deze opensourcesoftware is uitvoerig gecontroleerd en wordt als zeer veilig beschouwd. Daarbij heeft eduVPN hoge privacy- en beveiligingsmaatregelen toegepast. Je kunt eduVPN integreren in je instellingsnetwerk. Zo worden diensten en systemen binnen het instellingsnetwerk, die normaal niet van buitenaf toegankelijk zijn, veilig beschikbaar gesteld via het internet.

Voordelen van eduVPN

  • Gebruikers hoeven zelf niets te configureren. Ze installeren alleen de eduVPN-software en loggen in met hun bestaande instellingsaccount (via SURFconext).
  • Als instelling kies je of je alleen institute access (toegang tot afgeschermde systemen binnen de instelling) wilt inzetten, of dat je ook secure internet aanbiedt (alle internetverkeer van je gebruikers beschermen).
  • Gebruikers van secure internet kunnen VPN-verbindingen opzetten naar alle landen die meedoen met eduVPN. Nu zijn dat er nog niet veel, maar de lijst met landen groeit!
  • Zowel het inloggen op webinterfaces als het verbinden met de VPN-server kan beschermd worden met tweefactorauthenticatie in de vorm van time-based one-time passwords (TOTP) of een Yubikey.
  • SURFnet biedt tweedelijns- en derdelijnsondersteuning voor zowel gebruikers als instellingen.

Tarieven 2018

De kosten voor eduVPN hangen af van de totale populatie van je instelling. Het maakt dus niet uit hoeveel personen er daadwerkelijk gebruikmaken van eduVPN.

0 - 1.000 personen 100 euro per maand
1.001 – 5000 personen 500 euro per maand
5.001 - 15.000 personen 850 euro per maand
> 15.000 personen 1250 euro per maand

De tarieven zijn exclusief btw. Bij institute access met eigen IP-adressen kunnen er kosten bijkomen voor een lichtpad indien er geen MSP-poort capaciteit beschikbaar is.

Meer informatie

Meer weten over eduVPN? Kijk op de eindgebruikerswebsite www.eduvpn.nl of neem contact op met SURFnet Klantsupport via klantsupport@surfnet.nl.

Laatste wijziging op 10 jan 2018