FileSender

Open-sourcesoftware voor versturen van grote bestanden

Met FileSender kunnen zeer grote bestanden, zonder plugins, via een webbrowser worden verstuurd. FileSender is open-sourcesoftware, die wordt ontwikkeld binnen een project waar verschillende NRENs (National Research and Educational Networks) – waaronder SURFnet – bij betrokken zijn en een bijdrage leveren.

Bijdragen van community

FileSender is speciaal voor het hoger onderwijs en onderzoek ontwikkeld en wordt wereldwijd gebruikt in meer dan 25 landen. Het FileSender-project wordt voornamelijk gefinancierd door de NREN's AARNet (Australië), HEAnet (Ierland), SURFnet en UNINETT (Noorwegen). Binnen de community is iedereen vrij om een bijdrage te leveren ter verbetering van de software. In 2014 wordt gewerkt aan twee belangrijke functies: in-browser-encryptie en tijdstempelen.

In-browser-encryptie

SURFnet werkt aan het verder ontwikkelen van automatische in-browser-encryptie. Het kunnen encrypten van een bestand is wenselijk bij de overdracht van gevoelige gegevens. Zo moeten bijvoorbeeld onderzoeksgegevens binnen de gezondheidsector, HR-gegevens of persoonlijke gegevens veilig verstuurd kunnen worden via FileSender.

Tijdstempelen

AARNet werkt aan een andere belangrijke functionaliteit, 'tijdstempelen'. Dit betekent dat een cryptografisch tijdstempel bewijst dat een bepaald bestand op een bepaald moment bestond en niet veranderd is, en dat in combinatie met de identiteit van de gebruiker. Op deze manier speelt FileSender een rol bij het beschermen van onderzoeksgegevens of onderzoeksideeën. En dat is belangrijk in de hedendaagse academische wereld, die veel concurrentie kent.

Plein Overheid zet FileSender in

Plein Overheid (Pleio) is een webplatform dat samenwerking en hergebruik wil stimuleren bij de overheid. Eind 2013 maakten 70.000 mensen gebruik van Pleio. Voor het veilig versturen van grote bestanden gebruikt Pleio de open-sourcesoftware FileSender op een eigen server. Zo hebben zij zelf de regie over dergelijke dienstverlening en kunnen zij gebruikers garanderen dat alle data in Nederland blijven.

Meer informatie

Laatste wijziging op 20 dec 2017