MediaMosa

Bouw zelf een platform voor mediamanagement

MediaMosa is opensource-software waarmee je een platform voor Digital Asset Management (DAM) bouwt. Gebruikers kunnen daarmee content zoeken, bekijken en toevoegen. MediaMosa is gebaseerd op het Drupal CMS en maakt gebruik van een REST-architectuur. Er is ook een kant-en-klare cloudvariant, MediaSalsa, beschikbaar.

Digital Asset Management

Met de opensource-software (onder GPLv2-licentie) MediaMosa bouwt je een state-of-the-art, schaalbaar platform voor digital asset management. Dit wordt ook wel media asset management genoemd. Gebruikers kunnen op zo'n platform content zoeken, afspelen en toevoegen. De content kan bestaan uit video, audio, documenten of foto's. Voor het beheer van de content beschik je over functies als (gedeelde) opslag, metadata-databases, transcoding- en streamingservers.

Toegang beheren

De toegangsrechten tot media kunnen in MediaMosa op geavanceerde wijze beheerd worden. Je kunt bijvoorbeeld een groep studenten van één vak toegang bieden tot een bepaalde verzameling content. Andere gebruikers kunnen deze content dan niet benaderen.

Metadata

In MediaMosa kun je content van uitgebreide metadata voorzien. Dit maakt de content optimaal toegankelijk en vindbaar voor de gebruiker.

Drupal CMS met REST-architectuur

De basis voor MediaMosa is een Drupal CMS, met een Representational State Transfer-architectuur (REST). Dit betekent dat MediaMosa bestaat uit een back-end en een frond-end. De front-end is de website zoals de gebruiker die te zien krijgt, waarop hij content kan benaderen. Deze front-end communiceert met de back-end. Daar draaien alle beheerprocessen, zoals transcoding, opslag, databases en mediabeheer.

Praktijkvoorbeelden

Onder andere de volgende websites maken gebruik van MediaMosa:

Cloudvariant: MediaSalsa

Er is een kant-en-klare cloudvariant van MediaMosa beschikbaar: MediaSalsa. Het voordeel van MediaSalsa is dat je de MediaMosa-distributie niet zelf hoeft te installeren en beheren. Je neemt hem, via SURFconext, af in de cloud. Je beschikt dan direct over een back-end en een front-end. Deze laatste kun je naar eigen wens inrichten.

MediaMosa Foundation

Om de ontwikkeling van MediaMosa te borgen, is de MediaMosa Foundation opgericht. Deze stichting behartigt de belangen van de gebruikers en bevordert het gebruik van de MediaMosa-software en de doorontwikkeling ervan. De organisatie wordt gevormd door een bestuur en een gebruikersraad met vertegenwoordigers uit de MediaMosa-community. Zij houden zich bezig met de roadmap en doorontwikkeling van de code. Elke instelling of organisatie met interesse in MediaMosa kan toetreden tot deze MediaMosa gebruikersraad.

Laatste wijziging op 20 dec 2017