Multi Service Port (MSP)

Alle lichtpaden via 1 netwerkaansluiting

Een Multi Service Port (MSP) is een aansluiting op het SURFnet-netwerk waarmee je meerdere lichtpaden in 1 keer op kunt zetten. Je kunt de bandbreedte verdelen over de lichtpaden, waardoor je flexibel en efficiënt omgaat met de beschikbare bandbreedte.

Meerdere lichtpaden op 1 aansluiting

Een Multi Service Port is een aansluiting op het SURFnet-netwerk, waarop je meerdere lichtpaden in 1 keer kunt afnemen. Deze lichtpaden worden verdeeld over de beschikbare bandbreedte. Zo ga je efficiënt om met de bandbreedte. Op een Multi Service Port van 10 Gbit/s kun je bijvoorbeeld meerdere lichtpaden van 1 Gbit/s naar andere instellingen en een lichtpad naar een cloudaanbieder aansluiten. Via een Multi Service Port kunnen maximaal 10 lichtpaden worden afgenomen.

Dislocaties ontsluiten en koppelen met cloudaanbieders

Je voegt aan een Multi Service Port eenvoudig nieuwe lichtpaden toe, zonder dat hiervoor nieuwe hardware nodig is. De Multi Service Port is zeer geschikt voor het opzetten van lichtpaden om bijvoorbeeld dislocaties te ontsluiten of te koppelen met cloudaanbieders.

Voordelen Multi Service Port

Een Multi Service Port brengt de volgende voordelen met zich mee:

 • Bij het aansluiten van een nieuw lichtpad hoef je geen nieuwe hardware te installeren.
 • Je kunt de beschikbare bandbreedte zelf verdelen over de verschillende diensten, waardoor je de bandbreedte efficiënt kunt benutten.
 • Op een MSP kunnen infraverantwoordelijken via het SURFnet-netwerk Dashboard zelf lichtpaden opzetten naar een andere MSP binnen enkele minuten, zonder tussenkomst van SURFnet.

Kenmerken Multi Service Port

Tagged verkeer

Op een Multi Service Port wordt alleen tagged verkeer verwacht. Op basis van deze tags worden de verschillende diensten herkend via VLAN.

Redundantie

Lichtpaden via een Multi Service Port zijn in principe protected, waarbij er een tweede pad is voor het geval er een storing optreedt. Om redundante lichtpaden op te zetten met een Multi Service Port, kun je een tweede Multi Service Port afnemen, of voordelig een upgrade doen van je bestaande Multi Service Port naar een Redundante Multi Service Port. Bij de Redundante Multi Service Port heb je 2 poorten die kopieën zijn van elkaar: over poort 1 lopen de actieve verbindingen, op poort 2 worden automatisch de bijbehorende back-upverbindingen opgezet. Zo kun je lichtpaden redundant en dus extra betrouwbaar opzetten.

Voor wie?

Een Multi Service Port is bijvoorbeeld interessant voor het:

 • snel en flexibel opzetten van snelle dataverbindingen met andere instellingen of met aanbieders van onderzoekinstrumenten
 • efficiënt ontsluiten van dislocaties
 • ontsluiten van housinglocaties met andere instellingen
 • afnemen van diensten van cloudproviders via lichtpaden

Tarieven 2019

(per maand, exclusief btw) 

 • Multi Service Port 1 Gbit/s: 708 euro
 • Multi Service Port 10 Gbit/s: 1.697 euro
 • Redundante Multi Service Port 1 Gbit/s: 744 euro
 • Redundante Multi Service Port 10 Gbit/s: 1.788 euro

Aanvragen

Wil je een Multi Service Port aanvragen, neem dan contact op met SURFnet Klantsupport, via klantsupport@surfnet.nl.

Meer informatie

Laatste wijziging op 26 feb 2019