SURFnet Community van Incident Response Teams (SCIRT)

SURFnet Community van Incident Response Teams (SCIRT) is de groep van leden van Computer Security Incident Response Teams (CSIRT's) van op SURFnet aangesloten instellingen. SCIRT wil synergie bereiken onder beveiligingsexperts en organiseert daarom onder andere bijeenkomsten.

Synergie bereiken onder beveiligingsexperts

SCIRT is een werkgroep voor, maar ook door de community. Het belangrijkste doel van SCIRT is om synergie te behalen binnen het veld van beveiligingsexperts van de bij SURFnet aangesloten instellingen. Ook als je al CSIRT-gerelateerd werk doet binnen je instelling, maar dat nog niet georganiseerd hebt in een CSIRT, kun je je bij SCIRT aansluiten.

Ideeën en ervaringen uitwisselen

SCIRT is een ontmoetingsplaats voor leden van lokale CSIRT's (en vergelijkbare functionarissen), waar zij ideeën en ervaringen kunnen uitwisselen. De focus ligt daarbij op operationele security en security incident management.

SCIRT-bijeenkomsten

SCIRT is aanvullend op SURFcert's kennismiddagen. Bij SCIRT-bijeenkomsten is het ook mogelijk om waar nodig meer de diepte in te gaan. Ook incidenttrends - technieken om incidenten te voorkomen of oplossen - zijn echte SCIRT-onderwerpen. De bijeenkomsten vinden 3 keer per jaar plaats bij SURFnet. De middag begint met een inlooplunch, gevolgd door het inhoudelijke programma waarvoor de community zelf de agenda bepaalt, en na afloop een borrel om na te praten en te netwerken.

Voorzitter en programmagroep

De huidige, gekozen voorzitter is Ewald Beekman, IT Security Officer bij het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Don Stikvoort is de secretaris. Rogier Spoor begeleidt en ondersteunt de SCIRT community vanuit SURFnet.

Een programmagroep bereidt de inhoudelijke programma-onderdelen voor en bestaat uit:

  • Remon Klein Tank - WUR
  • Jasper Luiten - VUmc
  • Ronald Boontje - UvA
  • Ewald Beekman - AMC
  • Rogier Spoor - SURFnet
  • Don Stikvoort - extern deskundige

Verder beschikt SCIRT over een eigen mailinglijst en een online werkomgeving.

Samenwerking met SCIPR

SCIRT werkt samen met het platform voor informatiebeveiligers in het hoger onderwijs: SCIPR. SCIPR houdt zich bezig met securitybeleid en governance; SCIRT met operationele zaken. Deze 2 community's zullen steeds nauwer samenwerken, aangezien hun aandachtsgebieden zeer in elkaars verlengde liggen en steeds meer raakvlakken hebben