Visie: Identificatie, Authenticatie en Autorisatie (IAA)

1 account. Overal toegang. Veilig en vertrouwd.

SURFnet biedt met SURFconext al jaren een stabiele en betrouwbare basis voor authenticatie en autorisatie binnen onderwijs en onderzoek. We zorgen ervoor dat studenten, docenten en onderzoekers eenvoudig, betrouwbaar en grenzeloos kunnen werken en samenwerken met de best mogelijke ICT-voorzieningen.

Keuzes en uitgangspunten

De keuzes die we maken bij het ontwerpen en realiseren van de dienstenverlening zijn vanzelfsprekend niet willekeurig, maar in lijn met onze visie en in afstemming met de SURFnet-doelgroep.

Ontwikkelingen in de maatschappij, het onderwijs en/ of veranderende wet- en regelgeving zorgen voor de noodzaak om regelmatig een herijking van deze visie te doen. In 2016 is daarom de visie van SURFnet op het gebied van Identificatie, Authenticatie en Autorisatie (IAA) opgesteld.

Een visie is voor ons geen doel op zich. De visie is een middel om te vertellen waar het volgens ons heen moet gaan, om samen het gesprek aan te gaan en om er vervolgens onze activiteiten (in innovatie en dienstverlening) op te baseren.

Omdat we geloven in de kracht van samenwerking heeft de visie een richtinggevend karakter. Zij moet betrokkenen helderheid geven over de gezamenlijke ontwikkelingsrichting en verleiden om in de geest van deze visie onder eigen verantwoordelijkheid en in eigen tempo stappen te nemen.

Visiedocument

Hoe zich ‘IAA’ in de toekomst zal gaan ontwikkelen is niet zeker. Er zijn verschillende ontwikkelingen die op dit moment belangrijk op dit gebied zijn. SURFnet heeft daarom deze ontwikkelingen bekeken, en een eigen visie op IAA ontwikkeld. Dit visiedocument (pdf) beschrijft de ontwikkelingen en SURFnet’s visie hierop.

Meer informatie

Laatste wijziging op 07 feb 2018