Universiteitsbibliotheek Utrecht

1 account. Overal toegang. Veilig en vertrouwd.

De Universiteitsbibliotheek van Utrecht sluit een aantal van zijn diensten aan op SURFconext. Daardoor wordt het voor gebruikers van andere instellingen mogelijk om met hun eigen instellingsaccount in te loggen. De meest in het oog springende diensten zijn Dataverse en de VKC’s.
Accepteer cookies van derden om deze inhoud te bekijken. Klik hier om dit te doen.

Dataverse is een systeem om onderzoeksdata op te slaan, te meta-dateren en te delen met een beperkte groep mensen. In de Virtuele Kenniscentra (VKC's) werken onderzoeksgroepen van verschillende disciplines samen en delen ze een online werkruimte. Door de VKC's te koppelen aan SURFconext wordt deze informatie voor meer mensen toegankelijk, waaronder voor de medewerkers van het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

Menno Rasch, manager innovatie en ontwikkeling bij de Universiteit van Utrecht: "Binnen de UU zijn onderzoekers extreem gespecialiseerd. Voor samenwerking zijn ze vaak aangewezen op andere universiteiten. Met SURFconext hebben we de infrastructuur in huis om een succesvolle samenwerkingsomgeving te creëren. Als universiteitsbibliotheken meer samenwerken, kunnen we effectiever onderwijs en onderzoek ondersteunen."

Jolanda van Luipen is staflid van de Raad van Bestuur van het UMC Utrecht. Ze vertelt dat de bijzondere status van het UMC Utrecht technisch soms onhandig is. "We horen bij de universiteit en toch weer niet. Zo moeten onze studenten, docenten en onderzoekers telkens inloggen en uitloggen bij de UU en bij het UMC. Daarnaast betalen we voor een pakket aan services van de UBU, waaronder de VKC's, terwijl het het merendeel van onze medewerkers er moeizaam toegang toe heeft. Dat wilden we graag veranderen."

Vanzelfsprekend is het UMC Utrecht heel terughoudend in het toegang geven tot zijn netwerk aan derden. Er is dan ook lang nagedacht over de aansluiting van het medisch centrum bij het project. Edu Hackenitz, senior ontwikkelaar bij de Universiteitsbibliotheek: "Omdat iedereen bij SURFconext inlogt via zijn eigen instellingsaccount, kent ook de serviceprovider, in dit geval de UBU, de inloggegevens niet. Dat maakt deze samenwerkingsvorm bijzonder veilig."

Laatste wijziging op 08 dec 2017