SURFdrive

Veilig en eenvoudig data delen

SURFdrive is een persoonlijke cloudopslagdienst voor het Nederlandse onderwijs en onderzoek, waarmee studenten en medewerkers gemakkelijk bestanden kunnen opslaan, synchroniseren en delen. Dit gebeurt in de veilige en betrouwbare SURF-communitycloud.

Veilig en eenvoudig data delen

Commerciƫle cloudopslagdiensten zijn vaak gratis, maar niemand weet precies waar de data worden opgeslagen en wat er vervolgens mee gebeurt. Voor gebruikers in het Nederlandse onderwijs en onderzoek is een veilig alternatief beschikbaar. SURF biedt de dienst SURFdrive die in nauwe samenwerking met de ICT-directeuren van de universiteiten is ontwikkeld. Medewerkers, onderzoekers en studenten krijgen met SURFdrive de mogelijkheid om gemakkelijk bestanden te synchroniseren en met elkaar te delen, veilig binnen een communitycloud en met een grote opslagruimte.

250 GB opslagruimte

Iedere gebruiker krijgt een virtuele drive met 250 GB opslagruimte en kan door offline synchronisatie vanaf elke locatie en op ieder moment bij zijn bestanden. Gebruikers kunnen ook externen toegang geven tot bestanden in deze virtuele drive. De data worden altijd versleuteld over de netwerken verstuurd.

Privacy en security

Om gebruikers een veilige en betrouwbare dienst te garanderen, voldoet de informatiebeveiliging binnen SURFdrive aan hoge normen. Het SURF Juridisch Normenkader (Cloud)services is de leidraad voor alle afspraken over de dienstverlening. SURF voldoet daarbij met SURFdrive aan de Nederlandse en Europese privacywetgeving. Zo heeft SURFdrive gebruiksvoorwaarden die een veilig gebruik waarborgen, waarbij gebruikers eigenaar blijven van hun eigen data. De data zijn veilig opgeslagen in Nederland en worden nooit aan derden verstrekt. Daarnaast verstrekt SURF geen gebruikersgegevens aan derden.

Toegang tot SURFdrive

Instellingen in het onderwijs en onderzoek nemen de dienst SURFdrive af en beheren de toegang van gebruikers. Gebruikers loggen vervolgens gemakkelijk in op SURFdrive via SURFconext. Dit betekent dat zij toegang krijgen tot hun data met hun eigen instellingsaccount. SURFdrive is toegankelijk vanaf alle gangbare computers, tablets en smartphones gebaseerd op Windows, Linux, OS X, iOS en Android.

Functionaliteiten

SURFdrive biedt onder meer:

 • offline synchronisatie, waardoor de gebruiker altijd over zijn bestanden beschikt
 • eenvoudig en veilig bestanden delen binnen onderwijs en onderzoek
 • documenten delen met externen
 • optimalisatie voor gebruik met een smartphone en/of tablet
 • back-up & recovery van 30 dagen
 • beschikbaarheid van 99,5%

Tarieven 2019

Instellingen die SURFdrive willen afnemen, kunnen kiezen uit twee mogelijkheden:

 • Een pakket van 172 euro per maand. Dit pakket geeft recht op 50 accounts. Elk extra account kost 3,35 euro per maand.
 • Een pakket van 2153 euro per maand. Dit pakket geeft recht op 750 accounts. Elk extra account kost 1,50 euro per maand. (Als jouw instelling 641accounts of meer wil afnemen, is deze variant dus goedkoper dan de eerste.)

Met universiteiten is afgesproken dat zij altijd het tweede pakket afnemen; voor andere instellingen is de keuze vrij.

Stappen om SURFdrive in gebruik te nemen

 1. De instellingscontactpersoon vraagt SURFdrive aan via SURFdashboard.
 2. De instelling zorgt ervoor dat de juiste attributen worden doorgegeven aan SURFconext.
 3. De SURFconext-verantwoordelijke geeft akkoord voor vrijgave van de attributen via SURFconext aan SURFdrive.
 4. Een groep gebruikers kan nu SURFdrive uitproberen.
 5. De instelling besluit om SURFdrive aan te bieden aan alle of geselecteerde gebruikers.
 6. SURF verstuurt een overeenkomst ter ondertekening naar de instelling.
 7. Gebruikers met het juiste attribuut kunnen inloggen, nadat SURF de getekende overeenkomst retour heeft ontvangen.

Promotiemateriaal SURFdrive

SURF biedt in de SURF toolbox een communicatiekit met verschillende kant-en-klare communicatiemiddelen voor SURFdrive waarmee instellingen een campagne kunnen uitrollen binnen de eigen organisatie. Met deze middelen worden medewerkers gestimuleerd om bestanden veilig op te slaan en te delen via SURFdrive. De communicatiekit bevat Nederlandse en Engelstalige offline en online materialen die ook voorzien kunnen worden van het logo van de eigen instelling.

Meer informatie

SURFdrive wordt mogelijk gemaakt door SURFnet en SURFsara en is beschikbaar voor alle op SURFnet aangesloten instellingen. Instellingen kunnen de dienst SURFdrive voor hun gebruikers beschikbaar stellen. Heeft je instelling interesse of wil je meer informatie over SURFdrive? Mail dan naar info@surfdrive.nl of neem contact op met William van Santen.

Dit is een optionele dienst van SURFnet en SURFsara.

Laatste wijziging op 15 jan 2019