Diensten afnemen van SURFnet

De hoogwaardige infrastructuurdiensten van SURFnet zijn beschikbaar voor onderzoeks- en onderwijsinstellingen, en voor andere door OCW-gefinancierde instellingen. Scholen voor primair en voortgezet onderwijs, en culturele instellingen kunnen via serviceproviders gebruik maken van het SURF-netwerk.

Wie kunnen gebruikmaken van SURFnet-diensten?

SURF biedt infrastructuurdienstverlening aan instellingen die behoren tot zijn doelgroep:

 • universiteiten
 • hbo-instellingen
 • mbo-instellingen
 • zorginstellingen (academische ziekenhuizen en STZ-ziekenhuizen)
 • onderzoeksinstellingen
 • onderzoeksafdelingen van bedrijven
 • bibliotheken
 • overige door het ministerie van OCW gefinancierde instellingen

SURFnet-diensten aanvragen

Iedere op SURFnet aangesloten betaalt een basisvergoeding (de basisvergoeding Infrastructuur). Daarvoor kun je gebruikmaken van een aantal SURF-infrastructuurdiensten, waaronder volledige internetconnectiviteit. De hoogte van de basisvergoeding Infrastructuur verschilt per sector. Naast de diensten in de basisvergoeding biedt SURF diensten aan die je instelling tegen meerkosten kan afnemen.

Je kunt SURF-infrastructuurdienstverlening aanvragen door contact op te nemen met SURF Klantsupport, via klantsupport@surf.nl.

  Welke SURF-diensten vallen onder de basisvergoeding Infrastructuur en welke niet?

  Basisvergoeding Infrastructuur

  De volgende SURF-diensten vallen onder de basisvergoeding Infrastructuur. Je betaalt daar dus geen meerkosten voor.

  Additionele diensten

  Voor de volgende infrastructuurdiensten betaal je meerkosten als je ze afneemt:

  SURF-netwerkaansluiting voor scholen en culturele instellingen

  Omdat het voor SURF niet haalbaar is alle instellingen te bedienen die door het ministerie van OCW gefinancierd worden, zijn 2 service-providermodellen ontwikkeld;

  • het model van onderwijs-serviceproviders (OSP) voor scholen voor primair en voortgezet onderwijs
  • het model van culturele service providers (CSP) voor culturele instellingen.

  Een OSP of CSP kan een aansluiting op het SURF-netwerk aanvragen door contact op te nemen met SURF Klantsupport, via klantsupport@surf.nl. Iedere internet service provider (ISP) of andere instelling of bedrijf kan als OSP of CSP optreden. Deze partij wordt gemachtigd om tegen gelijke condities het internetverkeer op het SURFnet-netwerk te zetten van instellingen die binnen de doelgroep van SURFnet vallen. OSP's en CSP's krijgen geen toegang tot onze overige diensten; zij leveren hun eigen diensten aan scholen en culturele instellingen.

  SURFdashboard

  Betaalt je instelling de basisvergoeding Infrastructuur? Kijk dan op SURFdashboard. In deze selfservice-webportal vind  je informatie over SURFnet-diensten en kunnen  instellingscontactpersonen diensten aanvragen en wijzigen. Daarnaast vind je er maandrapportages van diensten die je instelling afneemt.

  Service Level Specificatie (SLS) SURFnet

  De Service Level Specificatie (SLS) is als referentiepunt voor de SURF-infrastructuurdienstverlening. In de SLS hebben we deze dienstverlening zo helder en meetbaar mogelijk beschreven. NetherLight heeft zijn eigen Service Level Specificatie.

  Huidige versie

   Vorige versies

   NetherLight Service Level Specificatie

   NetherLight heeft zijn eigen SURFnet Service Level Specificatie SLS versie 9.0 (maart 2016) (pdf)