edubadges: digitale certificaten uitreiken aan studenten

edubadges is het platform voor digitale certificaten voor het Nederlandse onderwijs. Met een edubadge geef je studenten of werkenden een bewijs van opgedane kennis en vaardigheden. Een edubadge verstrek je digitaal binnen een veilig en betrouwbaar platform van SURF.

edubadges icoon

Doorontwikkeling van edubadges

edubadges blijft volop in ontwikkeling. Wat kun je de komende tijd verwachten?

edubadges-platform doorontwikkelen

SURF blijft werken aan het verbeteren van het platform, bijvoorbeeld aan de technische integratie met onder andere leermanagementsystemen en studentinformatiesystemen en toevoegen van bulk upload-tools. Ook versimpelen we waar mogelijk het uitgaveproces in het platform, en maken we het mogelijk om edubadges uit te reiken aan studenten die niet staan ingeschreven bij je instelling. 

Gebruik van open standaarden bevorderen

Het platform sluit aan op internationale standaarden en frameworks. Studenten bewegen zich in een internationale (onderwijs)wereld en moeten meerdere badges uit binnen- en buitenland kunnen verzamelen. Daarom maakt het edubadges-platform gebruik van de open-badgesstandaard. De edubadges-applicatiecode is open source en is beschikbaar op GitHub. SURF streeft ernaar open-sourcetechnologie toe te passen en het gebruik ervan te bevorderen. Samenwerking wordt hierdoor eenvoudiger, en bovendien kan leveranciersafhankelijkheid worden voorkomen.

Samenwerking met de versnellingszone Flexibilisering

logo versnellingsplan flexibilisering

Het edubadges-team houdt nauw contact met de versnellingszone Flexibilisering, onderdeel van het Versnellingsplan Onderwijsinnovatie met ict. Verschillende instellingen werken hierin samen aan een flexibeler onderwijssysteem, onder andere door een meer modulaire opzet te ondersteunen en edubadges als microcredentials in te zetten.

Lees verder op de website van Versnellingsplan

edubadges: een unieke, nationale aanpak

Cover 7 argumenen voor nationale aanpak van open badges in het onderwijs

Bij SURF verkennen we sinds 2016 welke mogelijkheden badges het Nederlandse hoger onderwijs kunnen bieden, en hoe daar op nationaal niveau het meeste van geprofiteerd kan worden. Nederlandse instellingen hebben gekozen voor een landelijke aanpak in samenwerking met SURF. Met deze aanpak is Nederland wereldwijd een van de voorlopers.

Publicatie 7 argumenten voor een nationale aanpak voor open badges in het onderwijs (pdf)

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor updates over edubadges en je ontvangt maximaal 4 keer per jaar een e-mail met daarin de laatste ontwikkelingen.

Meld je aan