eduID: 1 digitale identiteit voor studenten

Onderwijs digitaliseert én flexibiliseert. Studenten willen zelf hun onderwijscarrière vormgeven. Dat zorgt voor logistieke en administratieve uitdagingen. Daarom ontwikkelt SURF samen met de instellingen eduID: 1 identiteit waarmee studenten bij iedere onderwijsinstelling terecht kunnen: voor, tijdens én na hun studie.

Vrouwen gebruiken laptop

Wat gaan we doen in 2020?

De komende jaren staan in het teken van het verder ontwikkelen van eduID. Dat doen we in nauw overleg met de instellingen en belangrijke stakeholders als het ministerie van OCW en Studielink. Ook internationaal zien we initiatieven met raakvlakken.

Aandachtspunten in 2020

We delen onze plannen en voortgang, zodat je op elk moment kunt aanhaken, meewerken of een use case kunt aandragen. In 2020 realiseren we een aantal functionaliteiten van eduID:

  • eduID-nummer toegevoegd aan een SURFconext-login. Zo kan je al eduID’s administreren en later weer gebruiken om bijvoorbeeld de student als alumni te herkennen.
  • inloggen bij een instelling of dienstverlener met eduID als digitale identiteit. Als je wil inloggen op een dienst aangesloten op SURFconext heb je niet altijd een instellingsaccount. Met SURFconext kun je inloggen met Onegini. Onegini vervangen we in de eerste helft van 2020 door eduID. Met eduID heb je dezelfde mogelijkheden als met Onegini. Deze identityprovider-functie van eduID is al live in de vernieuwde Mijn SURFmarket-portal.
  • veilige en betrouwbare gegevensuitwisseling tussen instellingen. De student heeft de regie. Binnen eduID ontwikkelen we een voorziening waarmee studenten eenvoudig elektronisch toestemming kunnen geven om de juiste informatie te delen.
Funtionaliteiten eduID 2020