Een proeftuin voor het internet of things

In het SURF Open Innovation Lab hebben we deelgenomen aan diverse pilotprojecten op het gebied van internet of things (IoT) voor onderzoek. We kunnen het gebruik van gekoppelde apparaten faciliteren en complete IoT-oplossingen realiseren. En we innoveren voortdurend. Projectleider David Salek vertelt.

Gijs Mos van Sensemakers, David Salek van SURF en Manon den Dunnen van Sensemakers rond een laptop

Wat is het internet of things?

David Salek

"Het internet of things betekent in principe: apparaten die met elkaar zijn verbonden. Maar er zit veel meer achter. De aangesloten apparaten moeten ergens mee verbonden zijn - ze hebben een heel ecosysteem nodig: een netwerkinfrastructuur die connectiviteit biedt, een cloudplatform om gegevens te verzamelen en toegankelijk te maken. De apparaten moeten bestuurd worden en iets doen op basis van de verzamelde gegevens. Maar bovenal: mensen moeten met interessante use cases komen die de omgeving waarin we leven verbeteren. Het internet of things biedt slechts de middelen om dat te bereiken."

Wat is er zo interessant aan deze technologie?

"Voor mij is het meest interessante aspect van IoT de toegankelijkheid en betaalbaarheid ervan. De apparaten zijn goedkoop, er bestaan open IoT-netwerken, cloud computing is betaalbaar en er zijn communicatiestandaarden. Bovendien helpt open-sourcing van software en hardware om de kennis te verspreiden. Dit alles maakt het IoT zeer populair op brede schaal. Ik zie hobby-gemeenschappen experimenteren met technologie, ik zie citizen science- en onderwijsprojecten ontstaan. Startende bedrijven profiteren van nieuwe goedkope sensoren om de markt te veroveren. Onderzoekers doen nieuwe inzichten op door gegevens op een nieuwe manier te verzamelen. Al deze spannende toepassingen zouden niet mogelijk zijn zonder het bestaan van een open IoT-ecosysteem en de bereidheid van mensen om kennis te delen en te experimenteren.”

Wat maakt het interessant voor de leden van SURF?

"SURF kan helpen met het volledige ecosysteem voor IoT, van het leveren van de netwerkverbinding en het bouwen van een dataplatform tot adviseren over de implementatie van de eindtoepassingen. We zijn al betrokken bij verschillende IoT-proefprojecten. Zo hebben we voor The Green Village in Delft een schaalbaar platform geleverd voor het streamen en delen van data. In deze proeftuin worden verschillende soorten sensorgegevens verzameld voor innovatie en onderzoek. Ook sluiten we ons aan bij nieuwe initiatieven op het gebied van onderwijs en citizen science. Een daarvan is de Sensemakers community in Amsterdam."

“SURF heeft diverse pilotprojecten uitgevoerd en is voortdurend bezig met innovatie. Ook hebben we geïnvesteerd in nieuwe technologieën, zoals Kubernetes en veilige platforms voor datastreaming. Hiermee is SURF in een solide positie om het gebruik van verbonden apparaten te faciliteren en complete IoT-oplossingen tot leven te brengen".

Wat houdt onze samenwerking met Sensemakers Amsterdam in? Wat kunnen andere gebruikers ervan leren?

"SURF heeft een modulair dataplatform ontwikkeld voor het koppelen van apparaten, het streamen van sensordata, dataopslag, datamanagement, analyses en visualisaties. We hebben dit platform volledig opgebouwd uit open-source componenten en hosten het op een Kubernetes-cluster om de schaalbaarheid en stabiliteit te waarborgen. Soortgelijke platforms kunnen ook voor andere instellingen worden ingezet. SURF brengt expertise in op het gebied van datastreaming, serverless-technologie en datamanagement - de kernonderdelen van IoT-dataplatformen.”

"Door samen te werken met de community van Sensemakers ondersteunt SURF citizen science-projecten. Zo is Mijn Omgeving een initiatief samen met de Nederlandse politie waarbij mensen met sensoren de waterkwaliteit in hun woonomgeving meten. Gegevens van de sensoren kunnen worden gebruikt om verdachte activiteiten te signaleren, zoals chemische vervuiling. Een ander burgerinitiatief is het project Amsterdam Sounds, waarbij slimme IoT-toestellen worden ontwikkeld om geluidsbronnen in de stad te identificeren. Naast dat soort projecten is het doel ook om eenvoudigweg een proeftuin voor experimenten aan te bieden, nieuwe ideeën te stimuleren en mensen enthousiast te maken over de technologie.”

Bekijk de video over de samenwerking tussen SURF en Sensemakers