Data Ingest Service

Onze Data Ingest Service is bedoeld voor onderzoekers die grote hoeveelheden data bij SURFsara willen opslaan of analyseren. Deze dienst is handig voor jou als je zelf niet over voldoende bandbreedte beschikt. Hij komt ook goed van pas wanneer jouw data opgeslagen is op een aantal externe harde schijven.

2 personen luisteren aandachtig

Data uploaden via harde schijven

De Data Ingest Service is een dienst die gebruikers helpt data te uploaden naar SURFsara. Voor deze dienst beschikken wij over een apparaat waarin maximaal 45 harde schijven geplaatst kunnen worden. Dit apparaat staat bij onze SURFsara locatie in Amsterdam. Vanuit dit apparaat kunnen we gemakkelijk data overbrengen naar de (opslag)systemen van SURFsara.

Voor wie?

Veel onderzoeksprojecten werken met technologieën waarbij instrumenten grote hoeveelheden data creëren. Een voorbeeld vormen de instrumenten waarmee genoomsequenties worden bepaald. Deze projecten leveren vaak data aan op disk. Deze disks kunnen wij uitlezen met behulp van onze Data Ingest Service. Dat geldt ook voor andere gegevens die je op harddisks hebt staan en die je wil overbrengen naar de reken- en opslagfaciliteiten van SURFsara.

Bekijk het praktijkvoorbeeld van IMARES: akoestische data over de haringstand 

Aanvullende diensten

Onderzoeksdata opslaan

Het Grid, de HPC Cloud dienst en Data Ingest-dienst zijn verbonden met het centrale archief van SURFsara. Dit archief bied je uitgebreide mogelijkheden om je onderzoeksdata op te slaan. Verder kun je de PID-dienst (Persistent Identifiers) gebruiken op data die opgeslagen staan op SURFsara-opslagdiensten, zoals Data Archive. Wil je je data veilig en langdurig opslaan? Maak dan gebruik van onze Data Archive-dienst. (https://www.surf.nl/diensten-en-producten/data-archive/index.html).

Consultancy: onafhankelijk advies

Onze consultancy ondersteuning is breed. Van onafhankelijk advies tot ondersteuning vanaf het moment van analyse tot en met uitvoering. Ook op het gebied van big data.

Onafhankelijk advies van Onze consultants is mogelijk overhelpen je met advies over:

 • toegang tot de grid-infrastructuur
 • jobs indienen
 • hoe je ervoor zorgt dat Cartesius nog betere prestaties levert
 • methoden om je data te benaderen
 • het ontwerp en optimalisatie van je eigen software
 • de exacte inrichting van je systeem voor dataopslag
 • hoe je je data-infrastructuur inricht
 • hoe je optimaal gebruikmaakt van de reken- en storagefaciliteiten van SURFsara

Verder ondersteunen onze consultants je vanaf de eerste probleemanalyse tot de uiteindelijke invoering ondersteuning bij:

 • Je integratie van je virtuele infrastructuur in je werkprocessen. Afhankelijk van de omvang en de complexiteit van je vraag krijg je een voorstel op maat.
 • het optimaliseren van applicaties
 • het parallelliseren van je software voor een snellere verwerking

Ook op het gebied van big data services bieden we je veel mogelijkheden. Denk aan opleiding en training, maar ook aan advies over de architectuur en de inzet van technologie. Je software passen we aan voor optimaal gebruik van bijvoorbeeld Hadoop. Neem voor meer informatie contact op met onze consultancydienst.

Toegang tot deze dienst

Deze dienst is beschikbaar voor instellingen op het gebied van hoger onderwijs en onderzoek.  Als onderzoeker kun je een aanvraag bij ons indienen. Op basis van een bestaand contract via je instelling, is het ook mogelijk om toegang te krijgen tot deze dienst. Overige onderzoeksinstellingen kunnen bij SURFsara een offerte aanvragen.

Toegang via SURF voor individuele onderzoekers

Ben je een (wetenschappelijk) onderzoeker aan een universiteit of onderzoeksinstelling, genoemd in het overzicht van instellingen https://www.surf.nl/over-surf/werkmaatschappijen/surfsara/over-surfsara/instellingen-die-gebruik-kunnen-maken-van-surfsara-diensten/index.html ? Dan kun je bij ons via een individuele aanvraag kosteloos toegang krijgen. Ga hiervoor naar het SURFsara aanvraagformulier. We beoordelen je aanvraag op basis van (1) wetenschappelijke aspecten in relatie tot de gevraagde resources/capaciteit, en (2) technische haalbaarheid. Deze procedure duurt afhankelijk van de complexiteit 2-6 weken. In alle publicaties die voortvloeien uit het werk dat je hebt gedaan op de nationale e-infrastructuur, vragen we je de volgende tekst te vermelden: "Dit werk is uitgevoerd op de Nederlandse nationale e-infrastructuur met steun van de coöperatie SURF."

Contract met jouw instelling

Het is mogelijk een contract af te sluiten op basis van het totale gewenste of ingeschatte gebruik van jouw instelling. Het is dan niet nodig voor onderzoekers binnen de instelling om individuele aanvragen in te dienen, want de Data Ingest dienst is dan on-demand beschikbaar. De tarieven hangen af van de omvang van afname van de dienst. Heeft jouw instelling nog geen lopend contract voor deze dienst? Neem dan contact op met jouw lokale ICT-dienst of met SURFsara via info@surfsara.nl.

Voor mkb en industrie

Ook het bedrijfsleven heeft toegang tot de infrastructuur en expertise van SURFsara. Om innovatie bij het mkb en de industrie in Nederland te stimuleren werken we samen met het ministerie van Economische Zaken in het Impact2-project.  https://www.surf.nl/innovatieprojecten/reken--en-data-infrastructuren/i…; Deze samenwerking maakt het voor innovatief Nederland mogelijk om kosteloos een pilot uit te voeren. Daarmee krijgen bedrijven inzicht in de mogelijkheden van grootschalige rekenkracht of dataverwerking voor onder andere simulaties, modellering, data science en machine learning. SURFsara stelt hiervoor haar expertise met de e-infrastructuur ter beschikking. Voor een eventueel vervolgtraject stellen we een maatwerkofferte op; hiervoor gelden wel specifieke voorwaarden. Neem contact op met SURFsara via info@surfsara.nl.

Portfolio datadiensten

Wij realiseren ons hoe belangrijk data voor onderzoekers zijn. Daarom bieden we met SURFsara een breed assortiment van diensten aan. Deze zijn ontwikkeld voor verschillende fasen van de levenscyclus van data. Wil je meer weten over onze datadiensten? Bekijk dan het complete aanbod in ons portfolio datadiensten.

Ondersteuning

Wij stellen je graag in staat om jouw data zo efficiënt mogelijk over te brengen naar de reken- en opslagfaciliteiten van SURFsara. We nemen je daarbij zo veel mogelijk werk uit handen. Problemen met het uploaden van data lossen onze medewerkers zo goed mogelijk voor je op.

Helpdesk

Onze helpdesk is bereikbaar per telefoon of e-mail. Ook kun je een afspraak maken met een van onze medewerkers. Je kunt je vragen of problemen doorgeven via onze helpdesk of telefonisch op 020-8001400. De helpdesk is bereikbaar tijdens kantooruren (9.00–17.00 uur).

Voor specifieke vragen of uitdagingen op het gebied van dataopslag kun je terecht bij onze consultancydienst

Contact

Wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op!