Stagiair aan het woord: Gijs Rijnders

Gijs Rijnders liep stage op de afdeling Virtualisation, Mobility and Security Services van SURF. Hij kijkt terug op een leuke en interessante periode, waarin hij veel geleerd heeft.

Hoe ben je bij SURF terecht gekomen?

Ik studeerde ICT & Cybersecurity aan Fontys Hogeschool in Eindhoven. Een paar semesters terug deed ik samen met 5 medestudenten een project bij SURF, over SURF's intrusion detection system SURFids. Daarna had ik afstudeeropdracht nodig. Ik had het naar mijn zin bij SURF dus vroeg ik aan mijn begeleider bij SURF of hij een opdracht voor me had. En die had hij.

Waar bestond je opdracht uit bij SURF?

SURF heeft een groot netwerk met duizenden verschillende apparaten erin, zoals switches, routers, wireless controllers, een DHCP-server en een intrusion detection system. Al die apparaten leveren afzonderlijk systeemmeldingen en logs. Het is moeilijk om daaruit zinvolle informatie over de status van het netwerk te genereren. Totdat je al die informatie verzamelt. Dan kun je bijvoorbeeld de load van het hele netwerk laten zien en als er dan iets fout gaat zie je dat meteen.

Ik heb van een klein aantal systemen in het netwerk loginformatie verzameld en onderzocht hoe je die op een bruikbare manier kunt presenteren, door twee visualisatieproducten te testen. Daarnaast heb ik beschreven hoe je al die informatie kunt inzetten. Wat kun je er precies uit afleiden en als je er iets uit afleidt, wat voor maatregelen kun je dan nemen? Mijn opdracht raakte aan het big data-probleem: je hebt bergen met informatie, maar wat kun je er precies mee?

Hoe heb je het werken bij SURF ervaren?

Ik heb al 3 eerdere stages gedaan, en ik kan wel zeggen dat SURF de leukste stageplek tot nu toe is. Er is veel vrijheid, en wat ik ook positief vind: ook als stagiair word je betrokken bij alles wat er speelt in het bedrijf. Ik ben bijvoorbeeld mee geweest naar een tweedaags beveiligingscongres van SURF, in Maastricht. Dit soort dingen maken voor mij echt het verschil als student. Veel bedrijven doen dat niet, omdat het te veel geld kost. Maar als je dat wel doet geeft dat een heel ander beeld. En ik heb er veel geleerd trouwens, in Maastricht.

Ik voelde me als stagiair serieus genomen. Als ik mijn begeleider soms wees op een verbeterpunt in een systeem, dan zei hij: "Kijk maar of je het kunt verbeteren, dan implementeren we dat". Hij scheepte me dus niet af omdat ik "maar" een stagiair was. Dat gaf mij ook het vertrouwen dat ik van toegevoegde waarde was.

Wat vond je bijzonder?

Ik had heel goede stagebegeleiders in Wim Biemolt en Rogier Spoor. Allebei pakken ze het heel anders aan. Rogier benaderde mijn opdracht meer academisch, met hem kon ik over de inhoud discussiëren. Wim keek meer naar wat hij in de praktijk aan mijn onderzoek heeft. Bij beide kon ik altijd aankloppen met vragen en allebei gaven ze me veel eigen verantwoordelijkheid.

Wat ga je doen na je stage bij SURF?

Inmiddels ben ik afgestudeerd aan Fontys Hogeschool en begonnen aan de studie Information Security Technology aan de Technische Universiteit Eindhoven. Dat is een master van 2 jaar, die bestaat uit technische vakken en juridische aspecten, zoals ethisch hacken.

De stagebegeleider

Rogier Spoor, productmanager bij de afdeling Virtualisation, Mobility and Security Services, begeleidde Gijs tijdens zijn stage: "SURF is een innovatief bedrijf waar hoog opgeleide professionals werkzaam zijn. De wisselwerking met stagiairs maakt het mogelijk om nieuwe technologieën en toepassingen te verkennen en vervolgens toe te passen binnen de innovatieve dienstverlening. Gijs heeft o.a. onderzocht hoe elastic search geïntegreerd kan worden met verschillende systemen en heeft daarnaast een training over dit onderwerp opgezet en gegeven. Uitstekend gedaan en hierdoor was het geen verrassing meer toen Gijs cum laude afstudeerde bij Fontys Hogeschool."