Jong Talent aan het woord: Thijs van der Horst

Thijs van der Horst vertelt over zijn periode als Jong Talent bij SURF. Inmiddels werkt hij als projectmanager bij de afdeling Netwerk. 'Aan het eind van je Jong Talent-periode ken je echt het hele bedrijf.'

Hoe ben je Jong Talent geworden?

Ik heb hbo Elektrotechniek gestudeerd in Den Bosch, met als specialisatie tele- en datacommunicatie. Vervolgens heb ik een master Innovatiewetenschappen gedaan aan de Universiteit Utrecht. Mijn eerste baan was bij het Ministerie van Defensie, waar ik verantwoordelijk was voor de operationele netwerken. Interessant en leerzaam, maar ik zocht een organisatie die beter bij me paste.

De Jong Talent-vacature van SURF sprak me meteen aan: een uitdagende baan met veel vrijheid bij een kleine, innovatieve club die een high tech-netwerk ontwikkelt en onderhoudt. Los van de inhoud voelde ik me ook bij de organisatie al snel thuis: bij SURF werk je in een informele sfeer waar alle collega's bereid zijn je te helpen en met je mee te denken.

Wat heb je als Jong Talent gedaan?

Als eerste opdracht heb ik een oplossing gezocht en geïmplementeerd om het proces van technisch en contractueel aansluiten van dienstenleveranciers te beheren. In het vaak lange en ingewikkelde traject naar het afsluiten van een contract, is het belangrijk om goed overzicht te houden. Ik heb voor zo'n systeem de wensen geïnventariseerd, via marktonderzoek de software geselecteerd en deze geïmplementeerd.

Mijn volgende opdracht had een meer beleidsmatig karakter: ik heb collega's begeleid in het proces om projectvoorstellen te schrijven en in te dienen voor een grote subsidieregeling van de Europese netwerkorganisatie voor onderwijs en onderzoek GÉANT. In die regeling is een bovengemiddeld hoog aantal van onze voorstellen geaccepteerd en daar was ik best trots op.

In mijn laatste opdracht kwam ik op de plek waar mijn hart het meeste ligt: netwerken. Er was een projectleider nodig om al onze instellingen te migreren van de vorige naar de huidige generatie van het netwerk en dat mocht ik doen. Er zijn zo'n 180 instellingen aangesloten, dus dat was een complexe operatie. Een mooie uitdaging om mijn tanden in te zetten.

Mijn Jong Talent-periode was ten einde voordat ik klaar was met mijn laatste opdracht, maar gelukkig kon ik solliciteren als vaste projectmanager bij de afdeling Netwerk. Ik ben aangenomen en die functie vervul ik nu met veel plezier.

Wat vond je het meest bijzonder aan je periode als Jong Talent?

Dat waren duidelijk 2 dingen. Aan het eind van je Jong Talent-periode ken je echt het hele bedrijf. Je kijkt rond bij alle afdelingen en je weet dus ook wie alle mensen zijn en wat ze doen.

Verder bepaal je helemaal zelf wat je doet tijdens je Jong Talent-schap. Je krijgt niet steeds een nieuwe opdracht toegeschoven maar moet daar zelf voor zorgen. Dat geeft veel verantwoordelijkheid, maar ook veel vrijheid. Overigens geldt die vrijheid niet alleen voor je opdrachten, maar ook voor de opleidingen en cursussen die je wilt volgen.