Jong Talent aan het woord: Arnout Terpstra

Arnout Terpstra vertelt over zijn periode als Jong Talent bij SURF. Inmiddels werkt hij als productmanager bij de afdeling Trust & Security. 'We strijden bij SURF samen voor hetzelfde doel: het onderwijs en onderzoek verbeteren met ict'.

Hoe ben je Jong Talent geworden?

Toen ik ging studeren, wist ik al dat ik geen 'harde' ict'er wilde worden. Ik wilde de kloof dichten tussen de ict en de mensen die ermee moeten werken. Daarom ben ik Informatiekunde gaan studeren aan de Universiteit Utrecht. Daarna heb ik nog een master Mediatechnology gedaan in Leiden.

Toen ik een baan ging zoeken, zocht ik naar een organisatie die bij me past, veel meer dan naar een specifieke functie. Juist daarom paste het Jong Talent-schap goed bij mij: je doet daarin veel verschillende dingen om erachter te komen wat voor specifieke functie en welk resultaatgebied jou goed ligt. Daarnaast sluit SURF als organisatie goed aan bij mijn wens om maatschappelijk zinvol werk te doen; de missie van SURF is immers 'het verhogen van de kwaliteit van het Nederlandse onderwijs en onderzoek door ict-innovatie'.

Wat heb je als Jong Talent gedaan?

Mijn eerste opdracht was het bijeenbrengen en ordenen van documentatie voor de authenticatie- en autorisatie-infrastructuur SURFconext. Er was veel documentatie beschikbaar, maar die was niet samenhangend en ook niet altijd actueel. Ik heb een wiki opgezet om er een goed bruikbaar geheel van te maken; een perfecte manier om goed bekend te raken met de materie.

Een andere mooie opdracht was het opzetten en lanceren van de dienst SURFdrive: onze eigen persoonlijke cloudopslagdienst. Ik was verantwoordelijk voor het ontwerpen van de dienst, het uitvoeren van de pilot, het testen, de documentatie enzovoort. Ik deed dat in de rol van productmanager. Uiteraard had ik begeleiding van een senior productmanager, maar ik deed het wel allemaal zelf.

In deze opdracht merkte ik dat ik me als productmanager helemaal op mijn plek voel. Je bent in die rol een spin in het web tussen verschillende belanghebbenden die met de dienst te maken hebben: programmeurs, technici, marketing, de organisatie, de klant. Die moet je met elkaar zien te verbinden. En het is echt jouw dienst: je kunt zelf bepalen waar het heen moet, wat belangrijk is, hoe je de processen inricht enzovoort.

Gelukkig was er aan het eind van mijn periode als Jong Talent een vacature voor productmanager. Ik heb daarop gesolliciteerd en ben nu de productmanager van SURFconext.

Wat vond je het meest bijzonder aan je periode als Jong Talent?

Dat is de manier waarop collega's met je omgaan bij SURF. Ik voelde me meteen onderdeel van het team. Als Jong Talent ben je trainee, maar je doet niet zomaar eenvoudige klusjes. Je doet volwaardige opdrachten en draagt ook de verantwoordelijkheid die daarbij komt kijken. Je krijgt er natuurlijk wat meer tijd voor maar dan kun je je dus goed inwerken.

Verder spreekt de sfeer bij SURF me erg aan. We strijden hier allemaal voor hetzelfde doel: verschil maken voor het onderwijs en onderzoek. En wat ik ook belangrijk vind: SURF heeft persoonlijke ontwikkeling hoog in het vaandel staan. Je wordt bijvoorbeeld aangespoord om opleidingen en trainingen volgen die jij belangrijk vindt voor je ontwikkeling; dat geldt trouwens ook voor na je Jong Talent-periode!