News

SURF Magazine: Europa moet zich de digitale revolutie niet laten overkomen, maar er zelf vorm aan geven

Met een reeks van 7 online seminars voor bestuurders in onderwijs en onderzoek start SURF het gesprek op over hoe we als sector samen kunnen optrekken om publieke waarden in ICT te beschermen. Met bestuurder Rob Mudde, Vice Rector Magnificus van de TU Delft, kijken we terug op deel 2 van de seminarreeks.
Portret Rob Mudde, Vice Rector Magnificus van de Technische Universiteit Delft (TU Delft).

'We hebben de kinderschoenen zien staan, maar we staan er nog niet eens in.' De uitspraak kwam voorbij tijdens het seminar over de datarevolutie, die zich vooralsnog vooral buiten de onderwijswereld voltrekt. Hij is afkomstig van Rob Mudde, Vice Rector Magnificus van de Technische Universiteit Delft (TU Delft). Terugkijkend op het online seminar schudt hij nog een oneliner uit zijn mouw: 'Het is ongelofelijk vroeg om iets over de digitale transformatie te moeten zeggen - alsof je de eerste lopende band ziet en denkt dat je weet hoe de autoindustrie zich zal ontwikkelen.' 
 
Lees het hele artikel

Over de seminarreeks

Door de coronacrisis neemt de rol van digitalisering in het onderwijs alleen maar toe en daarmee onze afhankelijkheid van dominante marktpartijen. Reden voor SURF om een reeks van 7 online seminars te organiseren over het beschermen van publieke waarden. Onder begeleiding van journalist en moderator Frénk van der Linden en filosofe Marjan Slob gaan bestuurders met elkaar in gesprek. De reeks bestaat uit 3 delen, waarvan deel I en II inmiddels zijn afgerond.

  • Deel I bestond uit 3 bijeenkomsten die samen een verkenning vormden naar het ontstaan van spanning tussen culturele, private en publieke waarden bij digitalisering. Met bestuurder Yvonne de Haan (HAN) blikten we terug op deel 1.
  • Deel II van de seminarreeks, waar dit artikel over gaat, ging over publieke waarden en ICT in de context van onderwijs en onderzoek. 
  • In deel III onderzoeken we hoe we gezamenlijke waarden in ICT kunnen borgen. De conclusies uit deze sessies delen we via een derde artikel in september.