News

Privacyrede 2021: Kees Verhoeven over ‘Hoe beschermen we onze rechtstaat in het digitale tijdperk?’

Hoe sta je op tegen techreuzen als Google en Facebook? En hoe stoppen we de datahonger van de overheid? In de Privacyrede op 7 december – een gezamenlijk event van SETUP, TivoliVredenburg en SURF – gaat Kees Verhoeven in op de vraag hoe we onze rechtstaat kunnen beschermen in het digitale tijdperk.
Illustratie met de tekst Privacyrede 2021

In de Privacyrede van 2020 stelde Marleen Stikker dat het internet stuk is. We worden afgeluisterd, gestuurd, gevolgd en geleefd en we hebben het zelf laten gebeuren. Een internet dat niet alleen draait op datagedreven winstmodellen, maar óók op publieke waarden, betekent alle zeilen bijzetten. In deze nieuwe privacyrede pakt Kees Verhoeven de draad op: hoe zorgen we voor een menselijke samenleving en een sterke democratie in het digitale tijdperk?

Digitalisering hoger op de politieke agenda: hoe?

Kees maakte zich als Tweede Kamerlid hard voor meer tegengewicht aan de techreuzen en controlestaten. Ondanks dat het ‘geen sexy onderwerp’ is, moet digitalisering volgens hem een veel hogere prioriteit op de politieke agenda krijgen. Maar is dat een kwestie van nationale wetgeving, of kunnen we dat alleen internationaal oppakken? Is dit een heroïsch verhaal van David en Goliath, of ook van machteloosheid en achter de feiten aan lopen?

Over Kees Verhoeven

Kees Verhoeven (1976) was tussen 2010 en 2021 Tweede Kamerlid voor D66. Hij hield zich tijdens zijn Kamerlidmaatschap bezig met onder andere privacy, digitalisering en de macht van techreuzen. Kees werd tweemaal benoemd tot ict-politicus van het Jaar en is tevens ambassadeur van de Technologie Kieswijzer. Nu hij uit de Kamer is vertrokken, zet hij deze missie buiten de politiek door via zijn bureau Digitale Zaken.

Over de Privacyrede

De Privacyrede biedt een podium aan personen die een vernieuwende blik werpen op de maatschappelijke gevolgen van technologie. De Privacyrede is een jaarlijks evenement georganiseerd door SETUP en SURF, in samenwerking met TivoliVredenburg. Dit is de zevende editie. SETUP is het platform voor een technologie-kritische samenleving. Met artistiek ontwerpend onderzoek maken we de dagelijkse toekomst van technologie tastbaar.

Voor wie?

Voor leden van SURF die interesse hebben in dit onderwerp.

Tickets

SURF stelt voor zijn leden kaarten beschikbaar. Als je instelling geen lid is van SURF en je wil de rede graag bijwonen dan kan dat uiteraard ook. Tickets zijn verkrijgbaar via de website van Tivoli Vredenburg. Een ticket kost 7,50 euro.

Schrijf je in

Meer informatie