Open and online education incentive scheme

IT in education offers opportunities for innovation and quality improvement. This increases the chance of higher educational success. The Minister of Education, Culture and Science therefore makes funding available for the Open and Online Education Incentive Scheme. SURF coordinates this regulation.

Stimuleringsregeling open en online onderwijs

Projects online education

You can find the projects from the pillar open online education that participated in the incentive scheme open and online education on this page.

Directe feedback tijdens online oefenen van lab-rekenvaardigheden

Herman Popeijus

Studenten biomedische wetenschappen, gezondheidswetenschappen en geneeskunde hebben allemaal scheikunde in hun vakkenpakket gehad. Met die kennis zouden ze eenvoudige labcalculaties moeten kunnen maken. De werkelijkheid is dat hun basiskennis achterblijft bij wat er in de praktijk nodig is. Herman Popeijus van de Maastricht University ontwikkelde een online tool waarmee studenten hun lab-rekenvaardigheden kunnen oefenen genaamd OLaF.

Lees de use case

Personen- en familierecht verlevendigen met acteurs

Gwen Noteborn

De Universiteit Maastricht nam het blok personen- en familierecht op de schop. In plaats van korte, eenzijdige casussen op papier, staan studenten nu in twee groepen een echtpaar bij in een complexe scheiding. 'We geven studenten op deze manier veel meer bagage bij het vak van familierecht jurist', vertelt Gwen Noteborn van de Universiteit Maastricht.

Lees de use case

Frocole- de app voor feedback en reflectie bij samenwerkend leren

Maartje Hendrikx en Karel Kreijns

Samenwerkend leren of collaboratief leren is niet alleen gericht op de ontwikkeling van de eigen kennis en persoon, maar ook op het verder helpen van de ander. Dankzij de stimuleringsregeling open en online onderwijs ontwikkelde de Open Universiteit (OU) de Frocole-app om het feedback- en reflectieproces te ondersteunen van groepen die samenwerken,

Lees de use case

Studenten leren virtueel pleiten met PleitVRij

Student PleitVRij

Op de Universiteit Utrecht komen rechtenstudenten in hun toga uit een lokaal. Zij oefenen het pleiten in een virtuele omgeving. Op deze manier kunnen zij op een realistische manier hun spreekvaardigheid oefenen én van elkaar leren. Hun eerste reactie; ‘wat een gave ervaring!’

Lees de use case

PRESTO: Peer assessment in estafettevorm

Pieter Bots TUDelft

Een innovatieve en leerzame onderwijsvorm, maar ook een moreel dilemma. Zo omschrijft docent Technische Bestuurskunde Pieter Bots de leerestafette die hij in eerste instantie ontwikkelde voor zijn eerstejaars studenten aan de TU Delft. “Voor sommige studenten werkt het uitstekend, anderen noemen het ‘unfair’.”

Lees de SURFstory

Gamified kennisplatform daagt studenten uit om elkaar te helpen

Stefan Hugtenburg TU Delft

Docent Stefan Hugtenburg legt uit hoe zij studenten van de TU Delft via een kennisplatform met spelelementen uitdagen om meer kennis uit te wisselen. Zeker in coronatijd is dat van grote waarde.

Lees de use case

Projecten online onderwijs

Bekijk alle projecten uit de pijler online onderwijs die zijn ontwikkeld dankzij de Stimuleringsregeling open en online onderwijs.

Naar de projecten online onderwijs