SURF Onderwijsawards

Jaarlijks reiken we prijzen uit om onderwijsvernieuwers een podium te geven om hun impact en bereik te vergroten én om anderen te inspireren. Wie nomineer jij voor de SURF Onderwijsawards 2021? In september kan je iemand nomineren.

Onderwijsawards-prijzen-2019

Eric Slaats: winnaar SURF Onderwijsawards 2020

Eric Slaats (Fontys Hogescholen) is een van de winnaars van de SURF Onderwijsawards 2020. En terecht, want onderwijsinnovatie zit hem in het bloed. Hij durft te doen, en dat is belangrijk in onzekere tijden.

Eric Slaats - Onderwijsawards 2020

Wie is Eric?

Eric Slaats is een doener. Met een achtergrond in de IT en beide benen stevig in het onderwijs weet Eric precies waar docenten en studenten van Fontys Hogeschool tegenaanlopen en welke ICT-middelen hen zouden kunnen helpen. Zo ontwikkelde hij onder meer een feedbacktool die inmiddels door verschillende onderwijsinstellingen in binnen- en buitenland wordt gebruikt.

Eric was betrokken bij diverse onderwijsinnovaties en organisatorische vernieuwingen binnen Fontys. De meest revolutionaire was de totstandkoming van een ICT-opleiding die wordt vormgegeven vanuit het open learning model. De opleiding stelt studenten in staat om in verregaande mate zelf hun curriculum en de wijze hoe ze dit doorlopen vorm te geven. Wat begon met een duidelijke onderwijsvisie, wist Eric door slim gebruik van het learningmanagementsysteem en het continu doorontwikkelen van aanvullende tooling uit te bouwen tot een veelgeprezen leervorm die inmiddels onder meer in België, Canada en Denemarken navolging kent.

Dit zeggen collega's over Eric

'Eric heeft een onwrikbaar, rotsvast vertrouwen in studenten. Dat is de beste basis voor elke onderwijsinnovatie en realisatie in IT. Door zijn vermogen tot samenwerking, zijn gedrevenheid en zijn vernieuwingsdrang geniet hij het vertrouwen van velen. Hij is geen dromer die roept hoe het zou moeten, maar een docent die met passie voor studenten laat zien dat het ook wérkt. Met zijn bevlogenheid en rake stellingen, die hij tot ver buiten de landgrenzen uitdraagt, weet hij vele collega’s te raken. Hij brengt hen terug naar de essentie van het onderwijs: het faciliteren van een betekenisvol leer- en ontwikkelproces van de student. Dit inspireert velen van ons om anders na te gaan denken over educatieve technologie.'

Dit zegt de jury over Eric

'Eric doet het gewoon. Hij durft oude structuren en gewoontes los te laten. Daardoor weet hij een echt flexibele opleiding te realiseren, ver voor de troepen uit, ver voordat de wens tot flexibilisering gemeengoed werd. Eric heeft een groot vertrouwen in studenten. Hij maakt keuzes die anderen misschien gedurfd vinden, maar hij laat ermee zien hoe goed dat kan werken. Hij leidt niet alleen met passie studenten op; met diezelfde passie, en met humor vertelt hij over het vernieuwende onderwijsconcept in binnen- en buitenland. Hij doet zijn verhaal nooit zonder dat hij studenten over hun ervaringen laat vertellen, omdat hij vindt dat het om hén gaat. Hun enthousiasme over de opleiding is de beste pleitbezorger voor zijn gelijk.'

'Rock 'n' Roll'
Eric Slaats