eduID: 1 digitale identiteit voor studenten

Onderwijs digitaliseert én flexibiliseert. Studenten willen zelf hun onderwijscarrière vormgeven. Dat zorgt voor logistieke en administratieve uitdagingen. Daarom ontwikkelt SURF samen met de instellingen eduID: 1 identiteit waarmee studenten bij iedere onderwijsinstelling terecht kunnen: voor, tijdens én na hun studie.

Vrouwen gebruiken laptop

Ervaring opdoen met eduID-pilots

Voor de zone Flexibilisering van het Versnellingsplan Onderwijsinnovatie met ict doen we een pilot met het in 1 klik inschrijven voor een vak. Eerder hebben we met de edubadges-pilot veel ervaring opgedaan en veel geleerd over eduID.

Studentmobiliteit: met 1 klik inschrijven voor een vak aan een andere instelling

Vrouw met boeken en koffie

We hebben met de edubadges-pilot veel ervaring op. In 2021 zijn we gestart met een andere grote pilot. Voor de zone Flexibilisering van het Versnellingsplan Onderwijsinnovatie met ict start de pilot Studentmobiliteit: met 1 klik inschrijven voor een vak aan een andere instelling. In deze pilot werken de Technische Universiteit Eindhoven, Universiteit Utrecht en Wageningen University & Research samen. SURF mag de infrastructuur realiseren voor eduID.

Het doel van deze pilot: studenten  met 1 klik laten inschrijven voor een vak bij 1 van de 3 instellingen. Een student kan digitaal via eduID de informatie goedkeuren en delen met 2 instellingen, om het proces van inschrijven te realiseren. 

Lees meer over deze pilot

Identificatie van student: edubadges

Voorbeelden edubadges

Door de toenemende flexibilisering willen steeds meer studenten onderwijs volgen in kleinere eenheden. Deze eenheden moeten dan ook afzonderlijk worden gecertificeerd (microcredentialing).

Edubadges zijn digitale visuele insignes met daarin onder andere informatie over het gevolgde vak en het aantal ECTS.  Studenten die een onderwijseenheid succesvol afronden, kunnen hiervoor een edubadge opvragen. Daarmee kunnen zij makkelijker vakken volgen bij verschillende onderwijsinstellingen, omdat voor een instelling duidelijker is welke concrete kennis en vaardigheden de student heeft.

Rol van eduID in edubadges-pilot

Voor deze pilot hebben wij een eduID-infrastructuur gebouwd, waarmee studenten een eduID kunnen aanmaken. Met het eduID kunnen zij zich vervolgens identificeren bij de instelling en de badge opvragen bij de instelling. Deze edubadge wordt dan toegekend aan het eduID. De edubadge blijft ook na het afstuderen beschikbaar via het eduID.

De edubadges-pilot is afgerond. Inmiddels biedt SURF een edubadges-infrastructuur aan als dienst. En ook daarin speelt eduID een rol.

Ook een pilot doen? Doe mee!

eduID ontwikkelen kunnen we niet alleen. We hebben jullie kennis hard nodig en zijn altijd op zoek naar nieuwe toepassingen om eduID zo goed en zo breed mogelijk uit te werken en te realiseren! In 2020 willen we dat instellingen eduID al kunnen inzetten voor specifieke doelgroepen: voorinschrijvers, studenten ‘van buiten’ en alumni. Heb je een uitdaging waarvoor je eduID zou willen inzetten? Neem dan contact op! Stuur een e-mail naar de productmanager Peter Clijsters.

Neem contact op

Blijf op de hoogte

Heb je binnen je instelling op dit moment geen concrete projecten waarbij eduID van toegevoegde waarde kan zijn? Meld je dan in ieder geval aan voor de nieuwsbrief van het eduID-project. Zo blijf je op de hoogte!