Werk je aan open leermaterialen? Zorg dan dat deze van goede kwaliteit zijn en voldoen aan de juiste criteria. Het opstellen van een kwaliteitsmodel kan helpen het leermateriaal te beoordelen. Het stappenplan leidt je langs de verschillende stappen voor het opstellen, implementeren en onderhouden van een kwaliteitsmodel voor open leermaterialen.
Experts aan het woord
Bij het samenstellen van dit stappenplan is er met experts gesproken. Verspreid door deze website tref je verschillende interviews met een aantal van hen aan. Op deze pagina staan links naar de uitgeschreven interviews.

"Veel docenten bleken best bereid om hun leermaterialen te delen, maar ze vroegen zich af in hoeverre het bruikbaar was voor anderen. Ze wilden graag handvaten voor het beoordelen van de kwaliteit van hun eigen werk."
Lees het interview met Robert Schuwer, lector Open Educational Resources (OER) bij Fontys Hogescholen ict.
Danny Plass, Saxion

"Het meest lastige is het vinden van een balans. Hoe meer eisen we stellen aan het materiaal, hoe beter het wordt. Maar je wil ook voorkomen dat docenten afhaken omdat ze geen zin hebben om al die tweaks aan hun onderwijsmateriaal aan te brengen."
Lees het interview met Danny Plass, docent en onderzoeker HBO-ict bij Saxion en projectleider landelijke samenwerking voor de ontwikkeling van onderzoeksonderwijs.
Marloes van den Broek, Fontys

"Onze doelgroep heeft een sterke voorkeur voor kort en praktisch. We hebben nu een checklist uitgebracht met een verkorte versie van de eisen. Wil je meer weten, dan kun je in de uitgebreidere versie terecht."
Lees het interview met Marloes van den Broek, docent verpleegkunde bij Fontys Hogeschool en projectlid van het project 'samen hbo-v'.
Michiel de Jong en Michiel Munnik, TU Delft

"Wij onderzoeken of het mogelijk is om een zoekapplicatie te maken die docenten in staat stelt om geschikte open leermaterialen uit diverse databanken te vinden. Het opstellen van een kwaliteitsmodel voor de juiste materialen is daarbij één van de uitdagingen."
Lees het interview met Michiel de Jong, Open Science and Open Education expert bij de bibliotheek van de Technische Universiteit Delft en Michiel Munnik, projectmanager bij de TU Delft Library voor het Open Education-programma.
Linda leGrand, Kennisnet

"Wees je er bij bestaand materiaal van bewust dat je materiaal bekijkt dat niet langs jouw lijnen is gelegd bij het ontwikkelen. Het finetunen van je kwaliteitsmodel is daardoor de meest belangrijke fase."
Lees het interview met Linda leGrand, communitymanager voor Wikiwijs bij Kennisnet.