Flexibele leerpaden in Responsible Innovation

De TU Delft wil toekomstige en huidige ingenieurs in binnen- en buitenland onderwijzen in Responsible Innovation. Responsible Innovation gaat over omgaan met ethische vraagstukken en bijbehorende risico’s. Deze kennis maakte de TU in dit project online beschikbaar.

Open leermaterialen

Instelling

TU Delft

Doel en doelgroep

Het project heeft als doel studenten van de minoren Responsible Innovation, International Entrepreneurship & Development, Companies & Innovation en professionals werkzaam in deze gebieden op te leiden in responsible innovation. ResponsibleI innovation, verantwoordelijk innoveren, heeft betrekking op nieuwe technologie (robots, AI, biosynthese, zelfrijdende auto’s, energie, etc.). Het vakgebied gaat in op de maatschappelijke acceptatie van nieuwe technologie, de ethische vraagstukken en mogelijke (vaak nog onbekende) risico’s. Ingenieurs zijn vaak onvoldoende opgeleid om hier goed op in te spelen. Daarom ontwikkelde TU Delft online onderwijsmateriaal over verantwoordelijk innoveren.

Resultaten

Binnen het project is er open en online onderwijsmateriaal over verantwoordelijk innoveren ontwikkeld voor een zeer brede doelgroep ingenieurs:

 • Onderwijsmateriaal over ethiek voor alle studenten aan de TU Delft
  Een repository met blended onderwijsmaterialen voor gebruik on-campus (cases/didactiek per opleiding verschillend);
 • Portal voor minorstudenten Responsible Innovation
  Op dit portal kunnen open leermaterialen gepubliceerd worden; studenten doen onderzoeken voor een externe opdrachtgever en kunnen daarover publiceren na een peer-reviewproces.
 • Online modules voor professionals in de publieke en private sector
  Voor professionals is een online onderwijspakket ontwikkeld van vijf vakken om via KIVI, de alumnivereniging voor ingenieurs, waarmee ze het label ‘Chartered Engineer’ kunnen verdienen.

Ontwikkelde materialen

Tips

 • Het is wenselijk om te onderzoeken op welke manieren er kennis gedeeld kan worden met professionals en welk beleid daarvoor aangehouden wordt.
 • Een uitdaging is dat de doelgroep het beschikbare online onderwijs erkent en kan vinden.

Contactpersoon voor vragen

Joost Groot Kormelink, j.b.j.grootkormelink@tudelft.nl

Stimuleringsregeling open en online onderwijs

Dit project heeft in 2015 deelgenomen aan de stimuleringsregeling open en online onderwijs.