Futuring: een blik naar de toekomst

Nieuwe technologieën als AI, XR, edge en quantum maken impactvolle toepassingen mogelijk. Wat betekent dit voor onderwijs- en onderzoeksinstellingen? Met futuring kijken we vooruit en spelen we sneller en efficiënter in op ontwikkelingen. Zo maken we gezamenlijk betere strategische keuzes voor de toekomst.

Futuring at SURF

Toekomst verkennen

Futuring is het proces waarbij we naar de toekomst kijken om te begrijpen hoe die eruit zou kunnen zien. Bijvoorbeeld hoe ziet de campus er in 2040 uit? En welke nieuwe technologieën zien we aankomen? Wat zijn voorbeelden van toepassingen voor het onderwijs en/of onderzoek? Door dit gezamenlijk te verkennen, kunnen we met elkaar in gesprek over mogelijke, wenselijke en waarschijnlijke toekomsten.

Impact op morgen

We willen met onze futuring-activiteiten een breder beeld krijgen van toekomstige ontwikkelingen en hun mogelijke impact. We identificeren relevante trends, we verkennen en experimenteren met nieuwe technologieën en we werken toekomstscenario’s van de campus in 2040 uit. Zo anticiperen we op toekomstige ontwikkelingen, en weten we beter welke beslissingen we op de korte termijn kunnen nemen.

Gezamenlijke initiatieven

SURF neemt samen met onderwijs- en onderzoeksinstellingen deel aan diverse initiatieven rondom futuring, met de instellingen in hun rol als onderzoeksinstituut en SURF in de rol van kennisdeler. Zo jagen we samen innovatie aan en werken we gezamenlijk aan plannen voor de toekomst.

De futuring-activiteiten van SURF:

Nieuwe technologieën

SURF Tech Trends 2023 Cover

Ontdek de nieuwe technologieën uit SURF Tech Trends 2023. Hét rapport over trends voor onderwijs en onderzoek.

Lees meer

Future Campus

Future Campus

Doe mee aan of laat je inspireren door het project Future Campus, waar we op zoek gaan naar het antwoord op de vraag: hoe ziet de campus eruit in 2040?

Lees meer

Next Gen Futuringprogramma

Foto: Monique Kooijmans

Meer over het Next Gen-futuringprogramma van SURF, waarin jongeren tussen 13-16 hun visie gaven op de toekomst in het onderwijs. 

Lees meer

Ontvang de Futuring-nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de futuring-activiteiten van SURF. We informeren je elk kwartaal over de ontwikkelingen rondom nieuwe technologieën en voortgang van projecten.

Aanmelden

Futuring-nieuwsbrief gemist?

Bekijk hieronder de eerder gedeelde nieuwsbrieven.

Juli 2023

April 2023

Neem contact op via

futuring@surf.nl