Project SURFnet8

We werkten binnen Project SURFnet8 aan de doorontwikkeling van het vaste deel van het nationale onderwijs- en onderzoeksnetwerk. Dit nieuwe netwerk zorgt niet alleen voor een hoge betrouwbaarheid en continuïteit, maar ook voor veel flexibiliteit voor de ontwikkeling van nieuwe functionaliteiten en diensten.

Close-up netwerkkabels

Het netwerk van de toekomst

Om in te spelen op (toekomstige) vragen van gebruikers, werken we binnen Project SURFnet8 aan een open en programmeerbaar netwerk.

Naast een hoge betrouwbaarheid en continuïteit biedt het nieuwe netwerk ook veel flexibiliteit voor de ontwikkeling van nieuwe functionaliteiten en diensten.

Wijzigingen kunnen we eenvoudiger en sneller doorvoeren door automatiseringnetwerkfunctievirtualisatie en de ontkoppeling van hardware en software.

SURFnet8 bouwen we op volgens een flexibele architectuur. Hierdoor kunnen we in de toekomst eenvoudig meegaan met ontwikkelingen en kunnen we snel nieuwe innovaties implementeren zonder dat we direct alle hardware in het netwerk hoeven te vervangen. Dit biedt de mogelijkheid om het netwerk te laten evolueren. De ontwikkeling van software speelt hier een grote rol in.

Interactie tussen netwerk en gebruiker centraal

De interactie tussen netwerk en gebruiker staat in het netwerk van de toekomst centraal: instellingen kunnen het netwerk optimaal integreren met hun eigen toepassingen en gebruikers kunnen (innovatieve) diensten, zoals virtuele firewalls, eenvoudig en snel aanvragen. Ook kunnen zij gemakkelijk experimenteren met nieuwe technologieën.

Vernieuwing infrastructuur

Om dit toekomstbeeld te realiseren, vernieuwen we de infrastructuur van het SURF-netwerk. Belangrijke uitgangspunten bij deze vernieuwing zijn een kwalitatief hoogwaardige netwerkachitectuur, een veelzijdig self-servicenetwerk en een open, programmeerbaar netwerk.

2 lagen binnen het SURF-netwerk

Het SURF-netwerk bestaat uit 2 lagen: de optische laag en de servicelaag. De optische laag belicht de glasvezels, via de servicelaag leveren we diensten aan instellingen. In 2018 hebben we de implementatie van de optische laag afgerond, in 2019 gaan we verder met de implementatie van de SURFnet8-servicelaag.

Al gerealiseerd

Meer informatie