Keynotes 2017

De keynotes van De HO-link conferentie 2017 waren:

Dimitri Tokmetzis

Waarom je wél iets te verbergen hebt
We zijn allemaal met elkaar verbonden via technologie. Technologie wordt ook gebruikt om inzicht te krijgen in de profielen en prestaties van studenten en kwaliteit van onderwijs. Hoe ver reikt de invloed van de technologie en hoe waarborgen we onze privacy? Wat betekent dat voor onderwijsinstellingen en onderwijsondersteuners?  Dimitri Tokmetzis is een datajournalist met een missie: de technologie die ons verbindt en ons leven bepaalt toegankelijk maken voor iedereen. Computers zijn niet eng, maar wel complex en invloedrijk. Dimitri geeft in deze keynote inzicht in de verborgen wereld achter de computers, smartphones en andere apparaten die ons leven bepalen.

Foto: Bas Losekoot voor De Correspondent

Biografie
Dimitri Tokmetzis (1975) is historicus en datajournalist. Voor De Correspondent (en eerder NRC Handelsblad en De Pers) schrijft hij over privacy, surveillance en technologie. Voor het onderzoek dat hij samen met Maurits Martijn deed naar persoonlijke data won hij de afgelopen jaren verschillende prijzen, waaronder de prijs voor beste datajournalistiek van de VOJN en De Loep voor de beste online onderzoeksjournalistiek. Al dit onderzoek leidde in september 2016 tot het boek Je hebt wel iets te verbergen dat hij en Maurits samen schreven.

Pedro De Bruyckere

Wees de lijm
Voor wie werken we eigenlijk? We ondersteunen de docent, student, en indirect de samenleving waar zij deel van (gaan) uitmaken. Maar die samenleving lijkt in verandering en dat heeft een invloed op die docenten, die studenten en ook op iedereen die hen ondersteunt. In deze lezing gaat Pedro De Bruyckere in op de vragen hoe de levens veranderen, en welke rol je daarin kan spelen als de lijm tussen steeds meer persoonlijke ontwikkelingen. Pedro De Bruyckere schreef mee aan verschillende boeken over onderwijs en jongeren, waaronder 'Jongens zijn slimmer dan meisjes' en 'Ik was 10 in 2015'.

Biografie  
Pedro De Bruyckere is onderzoeker en pedagoog aan de Arteveldehogeschool in Gent en verdiept zich al jaren in de leefwereld van jongeren en is een zelfverklaarde verslaafde aan populaire cultuur. Als spreker streeft hij er steeds naar om moeilijke theorieën zo helder mogelijk te verklaren en te vertalen naar de praktijk aan de hand van ontelbare voorbeelden. Hierover sprak hij de voorbije jaren bij onder andere KBC, Rabobank, en verschillende universiteiten, hogescholen en secundaire (middelbare) scholen in Vlaanderen en Nederland. Hij sprak ook bij de Gouden Apenstaart uitreiking 2011, Europese conferenties in oa Firenze in 2014 en won in 2011 de prijs voor de beste lezing over onderwijs op "Noordhoff: Kunst van het inspireren". In 2013 werd Pedro De Bruyckere door Vrij Nederland omgeschreven als een van de beste Onderwijsvernieuwers in Nederland. Lees meer over Pedro De Bruyckere.

Lesage Munyemana

Onderwijs verbindt
De vluchtelingen van vandaag zijn de Nederlanders van morgen. Educatie is het meest effectieve instrument om nieuwkomers te integreren in de Nederlandse samenleving. Lesage Munyemana belicht in zijn keynote de cruciale rol van het onderwijs en onderwijsondersteuning in het integratieproces. Daarnaast neemt hij u ook mee naar de grootste wachtkamers die hij kent: opvangcentra, en vertelt hij hoe een woordenboek zijn leven heeft gered.

Biografie
Lesage Munyemana is biologiestudent en initiatiefnemer van het Meeting point, een platform bij de Universiteit Leiden dat is opgezet om vluchtelingenstudenten te helpen om succesvol te studeren. Ook is hij mede-oprichter van de stichting Ruzizi NL die de modernisering van het onderwijs in Kongo-Kinshasa wil promoten, gezien de sleutelrol die Educatie speelt in de acceptatie van de diversiteit en het versterken van verbondenheid bij jongeren in landen rondom het grote merengebied in Midden-Afrika. Tevens is hij werkzaam op het expertisecentrum SOZ Plexus als expert vluchtelingproblematiek. Lesage Munyemana is polyglot en spreekt onder andere het Nederlands, Frans, Engels en Swahili.

Monique Hamer

Gluren bij de buren
Keynote Monique Hamer heeft al meerdere Olympische spelen geproduceerd voor de NOS en vertelt over de tijdlijn die speelt bij een Olympische productie. Zij legt de nadruk op welke keuzes zij maakt bij een grote productie als de Olympische Spelen en welke risico’s daarmee gelopen worden als bedrijf. Wat houdt met elkaar verband, wat botst en wat moet er dan gebeuren om het toch voor elkaar krijgen? Ze zal daarbij putten uit haar ervaringen met de laatste paar Olympische Spelen, en ze zal een paar (soms komische) anekdotes vertellen die je tegenkomt in den vreemde. Met de keus van een Olympische stad en de toekenning aan een uitzendgerechtigde komt er een zeer dynamische organisatieketen op gang.

Biografie

Monique Hamer (1961) is uitvoerend producer bij de NOS. Na haar journalistieke opleiding kwam zij ruim dertig jaar geleden binnen bij de Sportafdeling van de NOS. Ze begon als beeldredacteur met samenvattingen maken, heeft daarna jarenlang regie gedaan en is nu al bijna dertig jaar producer. Kortom de spin in het web, de regelneef voor grote evenementen.

Haar specialiteit is de productie van de Olympische Spelen. Een superevenement waar ze doorgaans twee jaar van te voren aan begint. Uiteindelijk vertrekt ze als productieleider meestal met een ploeg van ruim 100 mannen en vrouwen van de NOS naar de Spelen om verslag te doen voor de Nederlandse Televisie, Radio en Internet. Elke keer weer een uitdaging en zeer verschillend werken in vreemde culturen, de internationale TV wereld steeds wisselende programmatische wensen.

Laatste wijziging op 19 jun 2017