Project SURFnet8

We werkten binnen Project SURFnet8 aan de doorontwikkeling van het vaste deel van het nationale onderwijs- en onderzoeksnetwerk. Dit nieuwe netwerk zorgt niet alleen voor een hoge betrouwbaarheid en continuïteit, maar ook voor veel flexibiliteit voor de ontwikkeling van nieuwe functionaliteiten en diensten.

Close-up netwerkkabels

Implementatie optische laag SURFnet8

In 2016 is de aanbesteding voor de optische laag afgerond. ECI Telecom levert de nieuwe optische laag van het SURFnet-netwerk. In 2017 en 2018 implementeerden we deze nieuwe optische laag. Eind oktober 2018 migreerden we het laatste segment.

Vernieuwing optische laag

De optische laag is verantwoordelijk voor het belichten van glasvezels. Deze laag vormt het fundament van het SURFnet-netwerk en levert transportfunctionaliteit aan de servicelaag. Met de nieuwe optische laag van ECI Telecom is 100 Gbit/s-transportcapaciteit de standaard, en wordt 400 Gbit/s mogelijk.

Over het implementatietraject

We migreerden de optische laag per segment, een keten van locaties tussen 2 grote knooppunten in het netwerk. Door deze aanpak duurde het implementatietraject wat langer, maar voorkwamen we dat verbindingen van instellingen tijdelijk wegvielen. Wanneer in een segment gewerkt werd, was er een kans op resilienceverlies in een deel van het netwerk. Hierover zijn de instellingen tijdig geïnformeerd. Door werkzaamheden overdag uit te voeren en per locatie te migreren, beperkten we het resilienceverlies tot een minimum. Bovendien waren we ‘in control’ tijdens de werkzaamheden. In het geval van verhoogde impact door calamiteiten elders in het netwerk, is en was noodherstel van de verbindingen eenvoudig en snel.

Planning

De engineers hebben een training gevolgd als voorbereiding op het implementatietraject. Op vrijdag 9 juni 2017 hebben we een 400 Gbit/s-verbinding tussen Breda en Utrecht  gerealiseerd. Voor deze link hebben we ECI’s Apollo-platform getest op een nieuwe glasvezel die nog niet in gebruik was. Eind juni 2017 zijn we gestart met het installeren van de nieuwe apparatuur. Alle apparatuur is momenteel geïnstalleerd.

In augustus 2017 hebben we het eerste segment in het productienetwerk – Zwolle naar Nijmegen via Deventer, Apeldoorn en Arnhem – gemigreerd. Op dit moment zijn alle segmenten in het productienetwerk gemigreerd. Daarmee de implementatie van de nieuwe optische laag afgerond.

Meer informatie