Anka Mulder

Als vice-president Education & Operations van de TU Delft zet Anka Mulder zich vol overgave in voor het gebruik van ICT om het onderwijs te vernieuwen. Een belangrijke drijfveer van haar is om het onderwijs toegankelijker te maken. Dit werpt vruchten af: 1,2 miljoen mensen wereldwijd nemen deel aan de MOOC’s van de TU Delft.

Accept third party cookies to view this content.

 

Wie is Anka Mulder?

Anka Mulder is bij de Technische Universiteit Delft werkzaam als vice-president Education & Operations in het college van bestuur. In die functie is ze een gangmaker voor onderwijsinnovatie met ICT. Een van haar grootste drijfveren daarbij is ‘education for all’: onderwijs bereikbaar maken voor zoveel mogelijk mensen. Ze heeft veel aandacht voor innovatie en marktmogelijkheden en houdt hierbij beide benen stevig op de grond, aldus haar collega’s.

Onderwijs verbeteren met ICT

In de visie van Anka speelt ICT een grote rol bij onderwijsvernieuwing. Zij heeft deze visie niet alleen bedacht maar deze ook echt verwezenlijkt: ze heeft een team opgezet en budget vrijgemaakt voor open en online onderwijs. Hierdoor is het thema gaan leven en zetten alle faculteiten van de TU Delft ICT inmiddels in om hun onderwijs te verbeteren. Denk aan het toepassen van learning analytics om het onderwijs persoonlijker te maken en het ontwikkelen van MOOC’s om meer studenten te kunnen bedienen.

Internationale impact

Anka wil onderwijsvernieuwing met ICT niet alleen toepassen op de TU Delft. Via haar weblog, artikelen en keynotes draagt ze haar visie en missie uit, zodat de hele wereld kan profiteren van de ervaringen en kennis van de TU Delft. De universiteit staat mede door haar inspanningen in het MOOC-platform edX en het Open Education Consortium internationaal goed aangeschreven op het gebied van open en online onderwijs. Niet voor niets won Mulder in 2014 de Leadership Award van het Open Education Consortium.

MOOCs for credits

Het project MOOCs for credits is een voorbeeld dat laat zien hoe belangrijk ‘education for all’ is voor Anka. In dit project delen een aantal universiteiten wereldwijd, waaronder de TU Delft, hun MOOC’s met elkaar. Alle studenten van de deelnemende universiteiten kunnen deze MOOC’s volgen en krijgen daar ook studiepunten voor. De MOOC’s van de TU Delft hebben inmiddels al 1,2 miljoen deelnemers wereldwijd.

Met learning analytics naar gepersonaliseerd onderwijs

Iedereen toegang bieden tot onderwijs blijft ook in de toekomst een speerpunt voor onderwijs en ICT, vindt Anka. Daarnaast moeten we blijven onderzoeken hoe ICT het onderwijs verder kan verbeteren. Een goed voorbeeld is het doorontwikkelen van learning analytics, want daarmee kun je de belangrijke stap maken van one-size-fits-all naar gepersonaliseerd onderwijs.

De jury over Anka Mulder

Anka Mulder is een absolute voorloper en aanjager. Haar visie gaat verder dan de alleen de TU Delft: ze heeft met haar werk een beweging op gang gebracht, die grote impact heeft binnen Nederland, maar ook internationaal.

 

Laatste wijziging op 22 mei 2018