Fortissimo

Fortissimo is een EU-project dat simulaties binnen het bereik van het mkb brengt. HPC-providers, domeinexperts en softwareleveranciers uit heel Europa ontwikkelen nieuwe diensten voor simulatie en modellering en stellen deze beschikbaar voor andere bedrijven. Het beoogde resultaat is een marktplaats voor simulatie en modelleringsdiensten.
Accepteer cookies van derden om deze inhoud te bekijken. Klik hier om dit te doen.

123 partners uit 14 landen

Fortissimo is een Europees samenwerkingsproject dat geco√∂rdineerd wordt door de Universiteit van Edinburgh. Inmiddels doen er ongeveer 123 partners mee uit 14 landen. Tot de deelnemers behoren mkb-bedrijven, applicatieontwikkelaars, domeindeskundigen en serviceproviders op het gebied van high performance computing (HPC). Het doel is om kleine en middelgrote bedrijven toegang te geven tot geavanceerde simulatietechnieken, die van belang zijn voor hun productontwikkeling. Daarmee willen de initiatiefnemers de concurrentiekracht van het Europese mkb versterken. Het project wordt gefinancierd door de Europese Commissie vanuit het 7de Framework Programma.

53 experimenten

Fortissimo krijgt concreet gestalte in 53 experimenten die relevant zijn voor het Europese mkb. De experimenten zijn bedoeld om de benodigde infrastructuur te ontwikkelen en het marktplaats-model te testen. Veel experimenten vergen de samenwerking van 3 partijen: een mkb-bedrijf met een simulatievraagstuk, een bedrijf met domeinkennis en een HPC-serviceprovider. 

Fortissimo Marketplace 

Uit het project is eind 2016 de Fortissimo Marketplace voortgekomen. Via dit platform kunnen bedrijven eenvoudig HPC-diensten, softwaretoepassingen, expertise en tools afnemen van de belangrijkste HPC-aanbieders in Europa. 

Fortissimo Marketplace

SURFsara als service provider

SURFsara is als partner betrokken bij de experimenten van Fortissimo. Van de eerste serie van 20 experimenten zijn er 2 bij ons uitgevoerd. Ook in de derde serie was SURFsara partner bij 2 experimenten. Wij stellen onze eigen infrastructuur ter beschikking en helpen deelnemende bedrijven hun applicatie daarvoor te optimaliseren. Eind 2015 is het vervolgproject van start gegaan, Fortissimo 2. Ook hierin is SURFsara partner bij 2 experimenten. Wij blijven continu op zoek naar mkb-bedrijven die meer willen met grootschalige rekenkracht, bijvoorbeeld voor simulaties en big data.

Meer informatie & contact

Status
Afgerond
Begin- en einddatum
01 jul 2013 - 31 dec 2016
Laatste wijziging op 11 apr 2017