Innovatie FileSender

Met de dienst SURFfilesender verstuurt en ontvang je zeer grote bestanden, waarbij privacy en veiligheid gewaarborgd zijn. SURFfilesender is gebaseerd op de opensource-software FileSender, die door onder andere SURFnet continu doorontwikkeld wordt: zo is in 2014 gewerkt aan de functies in-browser-encryptie en tijdstempelen.

Zeer grote bestanden versturen en ontvangen

Met SURFfilesender kun je zeer grote bestanden versturen en ontvangen. Bijvoorbeeld bestanden met onderzoeksgegevens zoals genoomsequenties of astronomische waarnemingen, maar ook andere soorten data van docenten, onderzoekers en studenten. De bestanden kunnen groter zijn dan bij verzending via soortgelijke (commerciële) diensten, e-mail of FTP. Veiligheid en privacy zijn gewaarborgd, bijvoorbeeld omdat de geüploade bestanden op servers in Nederland staan.

Doorontwikkeling van bètaversie

SURFfilesender is een volledig ondersteunde dienst voor het hoger onderwijs en onderzoek aan. SURFnet gaat daarnaast door met de ontwikkeling van nieuwe functionaliteiten, die als eerste worden getest met de bètaversie van FileSender.

In-browser-encryptie

In 2014 staat de ontwikkeling van 2 nieuwe functionaliteiten op het programma. SURFnet werkt intensief aan het verder ontwikkelen van automatische in-browser-encryptie. Het kunnen encrypten van een bestand is wenselijk bij de overdracht van gevoelige gegevens. Zo moeten bijvoorbeeld onderzoeksgegevens binnen de gezondheidsector, HR-gegevens of persoonlijke gegevens veilig verstuurd kunnen worden via FileSender .

Tijdstempelen

Een andere belangrijke functionaliteit binnen het FileSender-innovatieproject is 'tijdstempelen'. Dit betekent dat een cryptografisch tijdstempel bewijst dat een bepaald bestand op een bepaald moment bestond en niet veranderd is, en dat in combinatie met de identiteit van de gebruiker. Op deze manier speelt FileSender een rol bij het beschermen van onderzoeksgegevens of onderzoeksideeën. En dat is belangrijk in de hedendaagse academische wereld, die veel concurrentie kent.

Meer informatie

Status
Lopend
Begindatum
01 jan 2010
Subsidie
€ 0
Begroting
€ 0
Laatste wijziging op 11 jun 2018