Internationale netwerkactiviteiten

Internationale netwerkactiviteiten

Onderzoeks- en onderwijsinstellingen gebruiken steeds meer e-infrastructuurdiensten die geleverd worden door leveranciers of collega-instellingen wereldwijd. De koppeling van het SURFnet-netwerk met de rest van de wereld is dan ook essentieel. SURFnet onderneemt verschillende activiteiten om deze koppeling verder uit te breiden en te verbeteren.

Grensoverschrijdende glasvezels

SURFnet speelt een belangrijke rol in het verbinden van internationale netwerken. Zo exploiteren we de open lichtpadenexchange NetherLight en realiseren we samen met internationale partners Cross Border Fibers (grensoverschrijdende glasvezels). Via deze infrastructuur worden verbindingen naar de belangrijkste internationale partijen mogelijk gemaakt. 

De infrastructuur wordt verder ontwikkeld in projecten zoals ANA of GNA. Zo worden de kosten voor deze glasvezelkabels gedeeld met andere National Research and Education Networks (NREN’s) en komen hoogwaardige, breedbandige verbindingen beter binnen bereik voor onderzoekers. Denk daarbij onder andere aan ANA-300G.

Technologieverkenning multidomeinomgeving NetherLight

Veel e-infrastructuurdienstleveranciers – van storage tot IP-telefonie – zijn de afgelopen jaren rechtstreeks op NetherLight aangesloten, zodat instellingen gemakkelijk, snel en veilig via lichtpaden toegang hebben tot hun diensten. Dit model wordt verder ontwikkeld, en uitgebreid middels een technologieverkenning voor een multidomeinomgeving. In zo’n omgeving kunnen netwerkdiensten ook over meerdere netwerkdomeinen automatisch en snel worden gerealiseerd.

Activiteiten 2018

Dit jaar werken we aan het vernieuwen van de NetherLight-hardware, zodat we NetherLight technologisch in lijn kunnen houden met de volgende generatie van het SURFnet-netwerk, SURFnet8.

Zie ook 

Status
Lopend
Begindatum
01 jan 2017
Laatste wijziging op 07 mrt 2018