GÉANT/GN4

SURFnet is actief in het Europese onderzoeksnetwerk GÉANT. Het ontwikkelproject van GÉANT, GN4 zorgt voor goede netwerkdiensten en gebruiksmogelijkheden van het netwerk. Op de ontwikkelgebieden Trust & Identity en Cloud vervult SURFnet een aansturende rol.

Samenwerking op Europees niveau

Het Nederlandse onderwijs en onderzoek profiteert van de ICT-voorzieningen die SURFnet biedt. Maar onderzoek en onderwijs gebeurt ook over landsgrenzen heen: er wordt steeds meer internationaal samengewerkt. Ook internationaal zijn dus goede ICT-voorzieningen nodig.

GÉANT

In GÉANT maken 41 nationale onderzoeksnetwerken (NREN’s) die samenwerking binnen Europa mogelijk, via een hoogwaardig Europees onderzoeks- en onderwijsnetwerk. De netwerkverbindingen behoren tot de meest geavanceerde ter wereld en hebben koppelingen met 65 landen buiten Europa.

Bijdrage aan Europese e-infrastructuur

GÉANT bereikt met haar werk 10.000 organisaties en 50 miljoen gebruikers in Europa en levert zo een belangrijke bijdrage aan de Europese e-infrastructuur, de Europese concurrentiepositie en het verwezenlijken van Europese doelen op het gebied van de Digitale Agenda en Horizon 2020.

GN4

GN4 is de opvolger van het GN3plus project. GN4 loopt van mei 2015 tot en met 2020. In dit project worden hoogwaardige ICT-diensten ontwikkeld voor het Europese onderzoek en onderwijs dat gebruikmaakt van het GÉANT-netwerk. Een voorbeeld is eduGAIN, waarin de verschillende nationale identitymanagement-federaties van Europa met elkaar verbonden worden. Dit maakt het mogelijk dat gebruikers veilig inloggen op diensten bij buitenlandse instellingen met hun eigen instellingsaccount.

Rol SURFnet

SURFnet participeert in verschillende innovatieprojecten van GÉANT en vervult een aansturende rol op het vlak van Trust & Identity en Cloudservices. 

Financiering

GÉANT en GN4 krijgen financiering vanuit Horizon 2020.

Laatste wijziging op 01 aug 2017