Netwerkfunctievirtualisatie (NFV)

Netwerkfunctievirtualisatie

SURF doet onderzoek naar nieuwe netwerktechnologieën voor de doorontwikkeling van het netwerk, waaronder het virtualiseren van netwerkfuncties. SURF werkt aan een proof-of-conceptomgeving, waarbij als eerste functie een virtuele firewall zal worden getest.

Schaalbaar en flexibel netwerk

Met netwerkfunctievirtualisatie (NFV) kun je de fysieke hardwarecomponenten van een netwerk vervangen door een onbeperkt aantal virtuele, softwaregebaseerde componenten. NFV is daarmee een uitstekende manier om het netwerk flexibeler en beter schaalbaar te maken.

Proof of concept

SURF werkt op dit moment aan een proof of concept met NFV. We werken een netwerkarchitectuur uit die het aanbieden van virtuele netwerkfuncties met hoge beschikbaarheid en performance mogelijk maakt. Doel van de proof of concept is een framework op te zetten dat als basis dient om verschillende soorten netwerkfuncties te virtualiseren, afhankelijk van de wensen en eisen van instellingen.

Virtuele firewall

De proof of concept start met het testen van virtuele firewallfuncties. Het voordeel van een virtuele firewall is dat je als instelling niet langer een investering hoeft te doen voor hardware voor een langere periode. De firewallfuncties verhuizen naar een gevirtualiseerde omgeving en zijn gebaseerd op software. Virtuele firewallfuncties kunnen zo makkelijk aangepast worden als de wensen of eisen veranderen en dat maakt een virtuele firewall schaalbaar en flexibel.

Projectfases

Het bouwen van een infrastructuur voor NFV gebeurt in een aantal fases:

  • Eerste implementatie van een virtuele firewall
  • Uitvoeren van performance testen
  • Testen beschikbaarheidsconcepten
  • Start pilot met een aantal instellingen

Meedoen aan pilot

Wil je meedoen aan een pilot met virtuele firewalls of wil je meedenken over toepassingen van NFV in onderwijs en onderzoek? Neem dan contact op met Richa Malhotra.

Meer informatie

Status
Lopend
Begindatum
01 jan 2017
Programma
Verbindende infrastructuren
Laatste wijziging op 01 feb 2018