Implementatie optische laag SURFnet8

In 2016 is de aanbesteding voor de optische laag afgerond. ECI Telecom levert de nieuwe optische laag van het SURFnet-netwerk. In 2017 implementeren we deze nieuwe optische laag.

Implementatietraject in 2 fasen

De technologievernieuwing van het fysieke SURFnet-netwerk is opgesplitst in 2 fasen. De eerste stap is de implementatie van de optische laag, verantwoordelijk voor het belichten van glasvezels. De optische laag vormt het fundament van het SURFnet-netwerk en levert transportfunctionaliteit aan de servicelaag. Met de nieuwe optische laag van ECI Telecom is 100 Gbit/s-transportcapaciteit de standaard, en wordt 400 Gbit/s mogelijk.

Zodra de implementatie van de optische laag afgerond is, beginnen we met de servicelaag. Deze omvat de apparatuur waarmee we diensten aanbieden aan instellingen.

Over het implementatietraject

We migreren de optische laag per segment, een keten van locaties tussen 2 grote knooppunten in het netwerk. Door deze aanpak duurt het implementatietraject wat langer, maar voorkomen we dat verbindingen van instellingen tijdelijk wegvallen. Wanneer in een segment gewerkt wordt, treedt er resilienceverlies op in een deel van het netwerk. Hierover worden de instellingen tijdig geïnformeerd. Door werkzaamheden overdag uit te voeren en per locatie te migreren, beperken we het resilienceverlies tot een minimum. Bovendien zijn we ‘in control’ tijdens de werkzaamheden. In het geval van verhoogde impact door calamiteiten elders in het netwerk, is noodherstel van de verbindingen eenvoudig en snel.

Planning

De engineers hebben een training gevolgd als voorbereiding op het implementatietraject. Op vrijdag 9 juni hebben we een 400 Gbit/s-verbinding tussen Breda en Utrecht gerealiseerd. Voor deze link hebben we ECI’s Apollo-platform getest op een nieuwe glasvezel die nog niet in gebruik was. Eind juni zijn we gestart met het installeren van de nieuwe apparatuur. We hebben in de nacht van 22 op 23 augustus het eerste segment in het productienetwerk - Zwolle naar Nijmegen via Deventer, Apeldoorn en Arnhem - gemigreerd. We zijn bezig met de voorbereidingen voor het tweede segment; Zwolle naar Nijmegen via Enschede. Daarnaast installeren we momenteel op veel locaties de nieuwe apparatuur.

Meer informatie

Neem contact op:

Thijs van der Horst

Projectmanager Netwerk

  • +31-887873000
  • Dit e-mailadres is afgeschermd. Activeer JavaScript om het te zien.
Laatste wijziging op 10 okt 2017