Implementatie optische laag SURFnet8

In 2016 is de aanbesteding voor de optische laag afgerond. ECI Telecom levert de nieuwe optische laag van het SURFnet-netwerk. In 2017 en het eerste en tweede kwartaal van 2018 implementeren we deze nieuwe optische laag.
Accepteer cookies van derden om deze inhoud te bekijken

Vernieuwing optische laag

De optische laag is verantwoordelijk voor het belichten van glasvezels. Deze laag vormt het fundament van het SURFnet-netwerk en levert transportfunctionaliteit aan de servicelaag. Met de nieuwe optische laag van ECI Telecom is 100 Gbit/s-transportcapaciteit de standaard, en wordt 400 Gbit/s mogelijk.

Over het implementatietraject

We migreren de optische laag per segment, een keten van locaties tussen 2 grote knooppunten in het netwerk. Door deze aanpak duurt het implementatietraject wat langer, maar voorkomen we dat verbindingen van instellingen tijdelijk wegvallen. Wanneer in een segment gewerkt wordt, treedt er resilienceverlies op in een deel van het netwerk. Hierover worden de instellingen tijdig geïnformeerd. Door werkzaamheden overdag uit te voeren en per locatie te migreren, beperken we het resilienceverlies tot een minimum. Bovendien zijn we ‘in control’ tijdens de werkzaamheden. In het geval van verhoogde impact door calamiteiten elders in het netwerk, is noodherstel van de verbindingen eenvoudig en snel.

Planning

De engineers hebben een training gevolgd als voorbereiding op het implementatietraject. Op vrijdag 9 juni hebben we een 400 Gbit/s-verbinding tussen Breda en Utrecht gerealiseerd. Voor deze link hebben we ECI’s Apollo-platform getest op een nieuwe glasvezel die nog niet in gebruik was. Eind juni zijn we gestart met het installeren van de nieuwe apparatuur. We hebben in de nacht van 22 op 23 augustus het eerste segment in het productienetwerk - Zwolle naar Nijmegen via Deventer, Apeldoorn en Arnhem - gemigreerd.

Het tweede te migreren segment is Zwolle naar Nijmegen via Enschede. Helaas lopen we op verschillende plaatsen in het netwerk, onder andere in dit segment, tegen praktische uitdagingen aan. Hoewel we dergelijke uitdagingen verwachtten, pakt de combinatie net ongelukkig uit. Tijdens het oplossen van deze uitdagingen, hebben we hard gewerkt aan de installatiewerkzaamheden. Daardoor is op dit moment 95% van de apparatuur geïnstalleerd. We maken de installaties af, en gaan daarna verder met de migraties. We verwachten de overige migraties in het tweede kwartaal van 2018 af te kunnen ronden.

Meer informatie

Laatste wijziging op 05 feb 2018