Implementatie servicelaag SURFnet8

In 2017 en 2018 migreerden we de optische laag. Het fundament van het SURFnet-netwerk dat transportfunctionaliteit levert aan de servicelaag. In de komende jaren migreren we de servicelaag. Deze levert de diensten aan de aangesloten instellingen op het netwerk. Hoe ziet het implementatietraject eruit en wat betekent dit voor jou als instelling?

Hogere stabiliteit en snellere afhandeling van dienstaanvragen

Het vervangen van de SURFnet7 apparatuur is noodzakelijk vanwege veroudering van de apparatuur. Maar daarnaast biedt het ook mogelijkheden om te innoveren en de functionaliteit van het netwerk te verbeteren. Het huidige statisch gerouteerde netwerk wordt vervangen door een volledig dynamisch netwerk. Dit zorgt voor een hogere stabiliteit van het netwerk en minder overlast bij onderhoudswerkzaamheden.

Ook zetten we in op automatisering. Met SURFnet8 vindt er geen handmatige configuratie meer plaats, en zijn we in staat om flexibeler en sneller om te gaan met nieuwe dienstaanvragen van instellingen.

Planning migratietraject servicelaag

Bij SURFnet zijn we al geruime tijd druk met het uitwerken van het ontwerp van het nieuwe netwerk en de voorbereidingen voor het automatiseringstraject. In augustus 2018 startten we met de vervanging van de core-routers op onze twee hoofdlocaties in Amsterdam. Dit is de eerste stap in de transitie naar de nieuwe SURFnet8-servicelaag. Inmiddels is onze eerste core-router succesvol vervangen door een nieuwe Juniper MX2008. De tweede volgt in november 2018.

Begin 2019 start de migratie van het core-netwerk (41 locaties). In de tweede helft van 2019 verhuizen we het NetherLightplatform en beginnen we met de migratie van de (220) non-core locaties. De planning van de non-core locaties wordt in de komende maanden vormgegeven. In de eerste helft van 2019 geven we hierover meer duidelijkheid. Naar verwachting is de implementatie van de servicelaag in 2021 volledig afgerond.

Wat betekent dit voor mij als instelling?

De duur en de gevolgen van de migratie zijn afhankelijk van het type services op een locatie. De details worden tijdig en uitvoerig besproken met de betrokkenen. Wel kunnen we een globaal beeld geven van de uitvoering en planning van de migratie. Dit verschilt per type locatie: core of non-core.

Core locaties

Al geruime tijd zijn we als SURF bezig om de kasten bij de locaties in te richten voor de nieuwe netwerkapparatuur. In het laatste kwartaal van 2018 installeren we de nieuwe apparatuur en gaan we vervolgens in gesprek met de betrokken instellingen om de eerste migraties voor te bereiden. We verwachten de komende jaren nog regelmatig werkzaamheden te verrichten ten behoeve van verbindingen naar de rest van het netwerk.

Non-core locaties

Vanaf eind 2019 starten we met de migratie van de non-core locaties. Naar verwachting komen we in de meeste gevallen slechts één keer langs. We plannen in samenspraak een geschikt migratiemoment. Vervolgens plaatsen we de apparatuur en migreren we de verbindingen.

Meer informatie

Laatste wijziging op 15 nov 2018