SURFnet-testbed

SURFnet-testbed

Voor onderzoek naar nieuwe netwerktechnologieën en concepten heeft SURF een testbed ontwikkeld. Het SURFnet-testbed kan onder andere gebruikt worden voor elke vorm van SDN-gerelateerd werk, zoals hands-on ervaring opdoen met OpenFlow-switches en controllers, SDN-prototypes ontwikkelen en/of testen van SDN-software van derden.

Proeftuin voor experimenten

Het SURFnet-testbed is een proeftuin die SURF heeft ingericht voor experimenten met bijvoorbeeld Software Defined Networking (SDN). Als ICT-specialist, netwerkbeheerder of onderzoeker kun je hierop onder andere apparatuur testen en ideeën en concepten uitproberen en evalueren.

Het SURFnet-testbed kun je onder andere gebruiken voor het opdoen van ervaring met OpenFlow-switches en controllers, voor het ontwikkelen van SDN-prototypes en/of voor het testen van SDN-software van derden.

Toepassingen

Het SURFnet-testbed wordt al door verschillende instellingen gebruikt. 2 van deze instellingen presenteerden hierover tijdens een workshop over het SURFnet-testbed op donderdag 30 juni 2016.

Technische Universiteit Delft

Bij de Technische Universiteit Delft is het SURFnet-testbed gebruikt voor een afstudeeronderzoek naar de manier waarop OpenFlow switches met Quality of Service omgaan en hoe verkeer met verschillende kwaliteitsklassen optimaal door het netwerk geleid kunnen worden.

Universiteit Twente

Bij de Universiteit Twente zijn verschillende experimenten gedaan voor een onderzoek naar NetFlow data (gegevens over verkeersstromen). Onder andere werd onderzocht of OpenFlow een rol kan spelen in het reageren op DDoS-aanvallen.

Zelf aan de slag met het SURFnet-testbed

Wil je het SURFnet-testbed gebruiken, stuur dan een email naar Ronald van der Pol, via ronald.vanderpol@surfnet.nl.

Meer informatie

Status
Lopend
Begindatum
01 jan 2015
Laatste wijziging op 17 jul 2018