Artificial Intelligence binnen het Lab

Hoe ziet een digitale onderzoeksinfrastructuur voor kunstmatige intelligentie eruit? Dat onderzoeken we, zodat we toewerken naar nieuwe en verbeterde componenten van een digitale infrastructuur voor onderzoek.

Artificial Intelligence theme Lab

Intel Parallel Computing Center

Het Intel Parallel Computing Center bij SURF maakt het gebruik van geavanceerde technologie voor kunstmatige intelligentie in allerlei vormen van onderzoek mogelijk. Vraag en aanbod van AI worden in dit innovatieproject bij elkaar gebracht.

Wat is de huidige situatie?

Streven naar optimale efficiëntie

De vraag komt van Nederlandse wetenschappers die AI willen gebruiken voor hun onderzoeksprojecten. Het aanbod is tweeledig: via het Intel Parallel Computing Center (IPCC) bij SURF stelt Intel zijn nieuwste hard- en software beschikbaar voor AI-gebaseerd onderzoek in Nederland. En de consultants van SURF leveren de expertise om de kracht van deze technologie in te zetten voor het optimaal laten draaien van AI.

Versnellen van machine learning

SURF is de afgelopen jaren zeer succesvol geweest in het inzetten van Intel CPU's om machine learning te versnellen. In de nabije toekomst komt Intel met een nieuwe hardware-architectuur waarmee datacenters hun machine learning-prestaties nog veel verder kunnen uitbreiden.

Waar werken we aan in dit project?

Voorhoede van Artificial Intelligence

De AI-consultants van het SURF IPCC gebruiken de Intel-technologie om alle workflows die de onderzoekers produceren op te schalen en efficiënt te laten draaien. Hun werk omvat de verkenning van onopgeloste technologische problemen, om de Nederlandse wetenschappelijke gemeenschap in de voorhoede van AI-ontwikkeling te houden.

Wetenschappers aan het roer

Het initiatief voor een IPCC-project komt van de wetenschappers van de bij SURF aangesloten instellingen. Tot nu toe zijn er projecten geadopteerd uit de computationele chemie, medische wetenschap, astrofysica, structurele biologie en neurowetenschappen. Aan het eind van een project publiceren de wetenschappers eerst de resultaten, waarna de SURF-adviseurs afzonderlijk over hun eigen innovaties kunnen publiceren.

Wat zijn de belangrijkste activiteiten?

 • Datacompressie met een neuraal netwerk
 • Genereren van nauwkeurige natuurlijk ogende 3D CT scans
 • Porten en optimaliseren van biomedische workflows op Intel-architecturen
 • Diep neuraal netwerk versnelde N-lichaam dynamica simulatie voor astrofysica op schaal
 • Cloud implementatie van een codebase voor eiwitvouwing
 • Equivariante grafische neurale netwerken op schaal toegepast op een chemisch gebruiksscenario

Met wie werken wij samen?

 • Radboud UMC
 • Nederlands Kanker Instituut
 • Universiteit van Amsterdam
 • SCM
 • Sterrewacht Leiden