iRODS Hosting maakt onderzoeksdata beheren laagdrempelig

Wil je gebruik maken van iRODS om onderzoeksdata van jouw instelling of onderzoeksgroep te beheren? Maar wil je geen tijd, menskracht of hardware kwijt zijn aan het beheer van de iRODS-software? iRODS Hosting stelt je in staat om laagdrempelig gebruik te maken van de hoogwaardige datamanagementfaciliteiten die iRODS biedt.

student achter laptop op de bank

Met iRODS regel je het veilig delen van data, metadata-management en workflowautomatisering, zodat je voldoet aan de datamanagement-policies van jouw instelling. SURF neemt je de hosting-taken uit handen, zoals beveiliging, back-up, archivering en updates. Daarbij biedt iRODS Hosting toegang tot diverse data-opslagfaciliteiten van SURF (online en offline). 

RDM-platform ‘as-a-service’

Een groot aantal SURF-leden is geïnteresseerd in iRODS voor het beheer van hun onderzoeksdata. iRODS is open-source datamanagementsoftware die een scala aan researchdatamanagement (RDM)-functionaliteiten biedt, zoals storage-virtualisatie, metadata-management, access control en rule-based workflows om RDM-beleidsmaatregelen te implementeren.

Hoewel krachtig en flexibel, is iRODS vrij complexe middleware die nader geconfigureerd en geïntegreerd moet worden voordat het door onderzoekers gebruikt kan worden. Instellingen hebben niet altijd de expertise beschikbaar om een iRODS-omgeving te ontwikkelen en te beheren zonder flinke investeringen.

Met iRODS Hosting biedt SURF de mogelijkheid om gebruik te maken van een (deels of geheel) gehoste iRODS-omgeving. Dat verlaagt de drempel om iRODS te gaan gebruiken aanzienlijk. Indien gewenst kan SURF ondersteunen in het configureren en integreren van de gehoste iRODS-omgeving met bestaande systemen.

De voordelen voor instellingen en onderzoekers in het kort:

  • Je benut de krachtige RDM-functionaliteiten van iRODS, zoals storage-virtualisatie, metadata-management, access control en workflow-automatisering.
  • Met een beperkte investering versnel je de ontwikkeling van geïntegreerde RDM-faciliteiten gebaseerd op iRODS.
  • Integratie met andere SURF-diensten, zoals rekendiensten en dataverwerking.
  • We bieden ondersteuning en maatwerk om aan jouw specifieke behoeftes te voldoen en iRODS te integreren met jouw bestaande infrastructuur.

Tarieven

De tarieven voor deze dienst vind je in de brochure SURF Diensten en tarieven (pdf).

Aanvragen en meer informatie