Kennis en innovatie

In de kennisbank vindt u rapporten, video's en presentaties van SURF en hogeronderwijsinstellingen. De publicaties zijn vaak resultaten van innovatieprojecten die SURF en de instellingen uitvoeren. Een overzicht van deze projecten vindt u rechtsonder.

Zoeken

Kennisbank

Bekijk hieronder de meest recente publicaties van SURF en de hogeronderwijsinstellingen of zoek zelf in het zoekveld hierboven.

Best practice HAS Hogeschool werkt intensiever samen met SURF

25 JUN 2015

Sinds een jaar of 3 werkt de HAS Hogeschool intensiever samen met SURF. Niet verwonderlijk, want er liggen genoeg ICT-uitdagingen. En daarvoor is gerichte ondersteuning meer dan welkom. Zo bestelde de HAS Hogeschool in het verleden alleen software via SURFmarket, nu maakt de hogeschool ook gebruik van SURFinternet en SURFconext.

download

SURF Magazine 02 (juni 2015)

22 JUN 2015

SURF Magazine bevat dit keer een interview met Erik Fledderus (algemeen directeur van SURF), een column van Thom de Graaf en onder andere artikelen over mbo-instellingen die de voordelen van SURF ontdekken, de stimuleringsregeling Open en online onderwijs, en redundante Points of Presence (PoP’s) die zorgen voor meer zekerheid in het netwerk.

download

Best practice De Haagse Hogeschool: datacenter uitbesteden met 2 MSP's

18 JUN 2015

Binnen SURFnet7 kunnen Multi Service Ports (MSP’s) worden afgenomen. Hiermee is het mogelijk om meerdere lichtpaden tegelijkertijd over 1 netwerkpoort te laten lopen. De Haagse Hogeschool gebruikt 2 MSP’s van 10 Gbit/s om een veilige en constante verbinding met het externe datacenter te garanderen.

video

Rapport Inventarisatie van de status quo van ICT-docentprofessionalisering

18 JUN 2015

SURF heeft laten inventariseren hoe ICT-docentprofessionalisering in het Nederlandse hoger onderwijs is georganiseerd en welke thema's daarin aan de orde komen. Er worden good practices uit hbo en wo gepresenteerd. Het onderzoek laat ook zien dat voor docenten het concreet ontwikkelen van onderwijs belangrijker is dan scholing.

download

Best practice NHL Hogeschool: NHL gebruikt SURFconext voor studentenapp

04 JUN 2015

Studenten van NHL Hogeschool wilden graag makkelijk toegang krijgen tot bijvoorbeeld hun eigen roosters en cijfers. Ze vroegen de hogeschool daarvoor een mobile app (Android en iOS) te maken. NHL Hogeschool ontwikkelde een app en maakte daarbij ook gebruik van SURFconext.

download
Zoeken

Innovatieprojecten

Bekijk hieronder de meest recente innovatieprojecten van SURF en de hogeronderwijsinstellingen of zoek zelf in het zoekveld hierboven.

Proeftuin innovatieve ICT-toepassingen

Instellingen willen gepersonaliseerd en flexibel onderwijs aanbieden, dat aansluit bij de leerbehoeften van de individuele student. In het project 'Proeftuin innovatieve ICT-toepassingen' onderzoekt SURFnet de mogelijkheden van nieuwe ICT-technologieën en -toepassingen in het onderwijs.

Ontwikkeling multipoint connectiviteitservices door middel van ELAN’s

SURFnet onderzoekt de mogelijkheden van een ELAN (Ethernet Local Area Network) binnen het SURFnet-netwerk. Een ELAN is een virtual private LAN. ELAN's zijn handig om meerdere locaties te verbinden. In het najaar van 2015 komt ELAN beschikbaar voor enkele pilotprojecten.

ToetsWisselWerkt

Het project ToetsWisselWerkt van Saxion moet specificaties opleveren (gebaseerd op de QTI-standaard) voor de uitwisseling van toetsen en toetsresultaten tussen de applicaties Remindo en Surpass Academic Edition, dat Saxion instellingsbreed gebruikt.

MathConverter

Het project MathConverter van de Universiteit van Amsterdam (UvA) moet een opensourceconversiemethode opleveren, die omzetting van MapleTA-items naar SOWISO-items vergemakkelijkt. Dat moet de balans verbeteren in beschikbare toetsitems bij 2 faculteiten van de UvA die wiskunde toetsen.

GÉANT/GN4

SURFnet is actief in het Europese onderzoeksnetwerk GÉANT. Het ontwikkelproject van GÉANT, GN4 zorgt voor goede netwerkdiensten en gebruiksmogelijkheden van het netwerk. Op de ontwikkelgebieden Trust & Identity en Cloud vervult SURFnet een aansturende rol.

SURFnet's Innovatieblog

5 redenen om naar Educause te gaan

Sir Ken Robinson. Ik had nooit gedacht dat hij in hetzelfde rijtje zou komen als Eddie Vedder. Toch voelde ik hetzelfde enthousiasme tijdens Educause 2013, toen Sir Ken Robinson ging spreken, als toen Pearl Jam ging optreden tijdens Pinkpop in 2000. In 13 jaar tijd ben ik een nerd geworden. Maar de ...

Lees het volledige bericht op 5 redenen om naar Educause te gaan

SURFnet bereidt zich voor op het eID Stelsel NL

De Nederlandse overheid werkt aan de invoering van een nieuw eID Stelsel. Dit wordt een nieuwe standaard voor veilige en betrouwbare toegang tot online dienstverlening van overheid en bedrijfsleven. SURFnet onderzoekt de meerwaarde voor hogeronderwijs- en onderzoeksinstellingen en bekijkt welke rol ...

Lees het volledige bericht op SURFnet bereidt zich voor op het eID Stelsel NL

Recente artikelen SIG Learning Analytics op SURFspace