Kennis en innovatie

In de kennisbank vindt u rapporten, video's en presentaties van SURF en hogeronderwijsinstellingen. De publicaties zijn vaak resultaten van innovatieprojecten die SURF en de instellingen uitvoeren. Een overzicht van deze projecten vindt u rechtsonder.

Zoeken

Kennisbank

Bekijk hieronder de meest recente publicaties van SURF en de hogeronderwijsinstellingen of zoek zelf in het zoekveld hierboven.

Rapport Bijna 50 procent groene stroom in hogeronderwijssector en UMC’s

16 JUL 2015

De hogeronderwijssector en de UMC’s zijn grootgebruikers van stroom en hebben een belangrijk aandeel in het stroomverbruik in Nederland. In samenwerking met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, RVO, heeft SURF in het tweede kwartaal van 2015 een onderzoek gedaan om inzicht te krijgen in het gebruik van groene stroom binnen deze instellingen.

download

Het verzilveren van de ICT-belofte

15 JUL 2015

Christien Bok (SURF) en Marc van Leeuwen (Twynstra Gudde) hebben met 9 universiteiten en hogescholen gesproken over hun innovatiestrategie. Hun bevindingen over hoe ICT kan bijdragen aan onderwijsvernieuwing hebben zij opgeschreven. Het artikel verscheen in Thema, tijdschrift voor hoger onderwijs.

download

Flexibel digitaal toetsen met Chromebooks bij de Universiteit Utrecht

14 JUL 2015

Op donderdag 11 juni 2015 organiseerde SURFacademy het seminar Grootschalig digitaal toetsen. Tijdens deze bijeenkomst stond het toetsen met Chromebooks bij de Universiteit Utrecht centraal. Een verslag.

download

Infographic: Aanpak SURF-cloudprojecten

13 JUL 2015

Bij SURF-cloudprojecten ontwikkelt SURF samen met instellingen breed inzetbare diensten. De nieuwe cloudaanpak is kort samen te vatten met de woorden 'vraaggestuurd' en 'samen met early adopters'. In deze infographic wordt de aanpak van SURF-cloudprojecten verder toegelicht.

download

Infographic online onderwijs: stappenplan om de mogelijkheden van online onderwijs te verkennen

09 JUL 2015

Deze infographic is ontwikkeld voor medewerkers in het hoger onderwijs die de mogelijkheden van online onderwijs willen verkennen.

download
Zoeken

Innovatieprojecten

Bekijk hieronder de meest recente innovatieprojecten van SURF en de hogeronderwijsinstellingen of zoek zelf in het zoekveld hierboven.

Proeftuin innovatieve ICT-toepassingen

Instellingen willen gepersonaliseerd en flexibel onderwijs aanbieden, dat aansluit bij de leerbehoeften van de individuele student. In het project 'Proeftuin innovatieve ICT-toepassingen' onderzoekt SURFnet de mogelijkheden van nieuwe ICT-technologieën en -toepassingen in het onderwijs.

Ontwikkeling multipoint connectiviteitservices door middel van E-LAN’s

SURFnet onderzoekt de mogelijkheden van een E-LAN (Ethernet Local Area Network) binnen het SURFnet-netwerk. Een E-LAN is een virtual private LAN. E-LAN's zijn handig om meerdere locaties te verbinden. In het najaar van 2015 komt E-LAN beschikbaar voor enkele pilotprojecten.

MathConverter

Het project MathConverter van de Universiteit van Amsterdam (UvA) moet een opensourceconversiemethode opleveren, die omzetting van MapleTA-items naar SOWISO-items vergemakkelijkt. Dat moet de balans verbeteren in beschikbare toetsitems bij 2 faculteiten van de UvA die wiskunde toetsen.

ToetsWisselWerkt

Het project ToetsWisselWerkt van Saxion moet specificaties opleveren (gebaseerd op de QTI-standaard) voor de uitwisseling van toetsen en toetsresultaten tussen de applicaties Remindo en Surpass Academic Edition, dat Saxion instellingsbreed gebruikt.

GÉANT/GN4

SURFnet is actief in het Europese onderzoeksnetwerk GÉANT. Het ontwikkelproject van GÉANT, GN4 zorgt voor goede netwerkdiensten en gebruiksmogelijkheden van het netwerk. Op de ontwikkelgebieden Trust & Identity en Cloud vervult SURFnet een aansturende rol.

SURFnet's Innovatieblog

Bijna 50 procent groene stroom in de hogeronderwijssector en UMC’s

Duurzaamheid steeds belangrijker Duurzaamheid is een vast onderdeel van de maatschappelijke discussie. Binnen de onderwijs- en onderzoeksinstellingen leidt dat veelal tot het opstellen van concreet duurzaamheidsbeleid. Daarnaast hebben alle universiteiten, hogescholen en universitair medische centra...

Lees het volledige bericht op Bijna 50 procent groene stroom in de hogeronderwijssector en UMC’s

De strategische agenda voor het hoger onderwijs 2015-2025: ruimte voor vernieuwing

Op 7 juli presenteerde minister Bussemaker de Strategische Agenda Hoger Onderwijs en Onderzoek 2015-2025 op een passende manier: via een online college, dat overging in een “live” presentatie. Daarmee gaf zij beeldend het belang aan van zowel de mogelijkheden van ICT in het onderwijs (plaats en tijd...

Lees het volledige bericht op De strategische agenda voor het hoger onderwijs 2015-2025: ruimte voor vernieuwing

Recente artikelen SIG Learning Analytics op SURFspace