Kennis en innovatie

In de kennisbank vindt u rapporten, video's en presentaties van SURF en hogeronderwijsinstellingen. De publicaties zijn vaak resultaten van innovatieprojecten die SURF en de instellingen uitvoeren. Een overzicht van deze projecten vindt u rechtsonder.

Zoeken

Kennisbank

Bekijk hieronder de meest recente publicaties van SURF en de hogeronderwijsinstellingen of zoek zelf in het zoekveld hierboven.

Infographic online onderwijs: stappenplan om de mogelijkheden van online onderwijs te verkennen

19 NOV 2015

Deze infographic is ontwikkeld voor medewerkers in het hoger onderwijs die de mogelijkheden van online onderwijs willen verkennen.

download

Verslag Preconferentie over learning analytics tijdens Dé Onderwijsdagen 2015

17 NOV 2015

Veel onderwijsinstellingen willen aan de slag met learning analytics, maar hoe? Waar te beginnen? Hoe stelt u de juiste vragen en genereert u waardevolle inzichten? Mag dat zomaar, studentendata inzetten voor onderzoek naar leergedrag? Deze vragen kwamen aan de orde tijdens de Dé Onderwijsdagen 2015. Op deze pagina leest u het verslag.

download

Animatie SURFconext Sterke Authenticatie

12 NOV 2015

Vanaf augustus 2015 is de nieuwe functionaliteit SURFconext Sterke Authenticatie beschikbaar. Hiermee kan uw instelling de toegang tot op SURFconext aangesloten clouddiensten beter beveiligen. Dit is vooral van belang voor clouddiensten met meer gevoelige data. Bekijk de animatie over SURFconext Sterke Authenticatie.

download

Trendrapport Open en online onderwijs 2015

10 NOV 2015

Het Trendrapport Open en online onderwijs 2015 beschrijft de trends op het gebied van open en online onderwijs in binnen- en buitenland, geschreven vanuit de context van het Nederlandse hoger onderwijs. Dat gebeurt aan de hand van negen artikelen van Nederlandse experts op het gebied van open en online onderwijs en acht korte intermezzo’s.

download

Invulling geven aan Onderwijs op maat: 10 good practices uit mbo, hbo en wo

10 NOV 2015

Veel instellingen hebben de ambitie hun onderwijs op maat aan te bieden door niet het curriculum maar de student centraal te stellen. Maar hoe ziet dat eruit? En welke rol kan ICT daarin spelen? SURFnet verzamelde 10 good practices van pioniers uit het veld. Deze zijn gebundeld in het boekje Invulling geven aan Onderwijs op maat.

download
Zoeken

Innovatieprojecten

Bekijk hieronder de meest recente innovatieprojecten van SURF en de hogeronderwijsinstellingen of zoek zelf in het zoekveld hierboven.

Oprichting Performance Enhancement and Response Team

SURFnet bekijkt de mogelijkheden voor het opzetten van een PERT: Performance Enhancement and Response Team. Een PERT helpt ICT-afdelingen en eindgebruikers wanneer het netwerk niet optimaal presteert. Het ondersteunt bij het optimaliseren van de end-to-end performance, bijvoorbeeld bij trage verbinding, lage bandbreedte, teveel delay of jitter.

SURFnet-netwerk Dashboard

Het SURFnet-netwerk Dashboard gaat gebruikers een overzicht bieden van alle SURFnet-netwerkdiensten. Het dashboard toont grafieken met verkeersstatistieken van het eigen gebruik van de vaste netwerkdiensten.

SURF-cloudprojecten met UMC’s

De UMC’s en SURF werken samen op het gebied van ICT-architectuur. De 8 UMC’s werken onderling al geruime tijd samen op ICT-gebied en hebben een gezamenlijke referentiearchitectuur vastgesteld. Ze hebben SURF gevraagd de regie te voeren voor de diensten die genoemd worden in de referentiearchitectuur.

Proeftuin zoekt Proefkonijn

De Proeftuin experimenteert met nieuwe ICT-technologieën om onderwijs op maat te stimuleren, zodat onderwijs beter aansluit bij de leerbehoeften van de individuele student. De Proeftuin is er voor studenten, docenten en programmamanagers ICT & Onderwijsinnovatie die geïnteresseerd zijn in ideeën voor onderwijs op maat en/of mee willen doen.

Ontwikkeling multipoint connectiviteitservices door middel van E-LAN’s

SURFnet onderzoekt de mogelijkheden van een E-LAN (Ethernet Local Area Network) binnen het SURFnet-netwerk. Een E-LAN is een virtual private LAN. E-LAN's zijn handig om meerdere locaties te verbinden. In het najaar van 2015 komt E-LAN beschikbaar voor enkele pilotprojecten.

SURFnet's Innovatieblog

Hoge beschikbaarheid in de SURFconext-infrastructuur

Het gebruik van SURFconext introduceert een nieuwe ‘schakel’ in de communicatie tussen een instelling en een (cloud)dienst. Diensten waarvoor federatieve login via SURFconext wordt gebruikt sturen de gebruiker eerst naar SURFconext door, voordat hij bij zijn eigen instelling kan inloggen. Hierdoor o...

Lees het volledige bericht op Hoge beschikbaarheid in de SURFconext-infrastructuur

Demonstratie van Netwerk Functie Virtualisatie (NFV)

Dit jaar lag bij de demonstratie op SuperComputing de focus op Netwerk Functie Virtualisatie (NFV) in combinatie met een programmeerbaar netwerk (SDN). De techniek die hiervoor is gebruikt heet Service Functie Chaining (SFC).
Op basis van een mooie gebruikersinterface konden bezoekers op de SURF-bo...

Lees het volledige bericht op Demonstratie van Netwerk Functie Virtualisatie (NFV)

Recente artikelen SIG Learning Analytics op SURFspace