Rss

Kennisbank

Verbeter de website, beantwoord enkele vragen over je bezoek.

Doe mee

 • Groene boodschappenkarretjes - foto Mark Nockleby via Flickr (cc)

  Criteria voor maatschappelijk verantwoord inkopen (MVI) download

  Kennisbank - Maatschappelijk verantwoord inkopen (MVI) betekent dat je niet alleen let op de prijs en kwaliteit van de producten of diensten die je inkoopt maar ook op de effecten op milieu, mens en maatschappij. De MVI criteria helpen inkopers en IT-managers op weg om ICT duurzaam in te kopen. Er wordt nog aan de criteria gewerkt, alle feedback is dus welkom.

 • Download publicatie PDF1,3 MB

  Thema-uitgave Continue doorontwikkeling van de digitale leeromgeving download

  Kennisbank - Een digitale leeromgeving is nooit af; hij vraagt om continue aandacht voor verbetering. 5 instellingen laten zien hoe zij hun digitale leeromgeving up-to-date houden en welke geleerde lessen dat heeft opgeleverd. Ook lees je welke stappen je kunt nemen om tot een goed ingerichte leeromgeving te komen.

 • Application delivery as a service (ADaaS): Altijd en overal werken en studeren in de cloud download

  Kennisbank - Het Nederlandse onderwijs een dienst bezorgen waarbij studenten en medewerkers altijd en overal toegang hebben tot de meest gebruikte applicaties. Voor minder doen ze het niet. Cees Plug, directeur ICT bij Inholland en Hans-Peter Ligthart, teammanager Digitale Platformen bij SURFmarket, over de ontwikkeling en de toegevoegde waarde van ADaaS.

 • Download publicatie PDF643 kB

  Best practice: Hoe krijg je nieuwe dienstaanbieders mee met SURFsecureID? download

  Kennisbank - De Onderwijsgroep Tilburg maakt als eerste mbo-instelling gebruik van SURFsecureID en heeft bereikt dat de leverancier van het veelgebruikte studenteninformatiesysteem Eduarte zich daarbij aansluit. Hoe zorg je ervoor dat dienstaanbieders warmlopen voor SURFsecureID?

 • Twee studentes van de Hogeschool Utrecht kijken samen op een laptop
  Download publicatie PDF1,2 MB

  Whitepaper: Een betere zichtbaarheid van praktijkgericht onderzoek in het hbo download

  Kennisbank - Er is een breed gedragen gevoel dat het praktijkgericht onderzoek in het hbo onvoldoende zichtbaar is. Een aantal organisaties heeft daarom een onderzoek laten uitvoeren met het oog op een eventuele verbetering van de huidige informatie-infrastructuur van het praktijkgericht onderzoek.

 • Download publicatie PDF899 kB

  Whitepaper Hoe data de kwaliteit van het hoger onderwijs kunnen verbeteren download

  Kennisbank - Wat is de potentie van learning analytics voor het Nederlandse hoger onderwijs? Waar hebben studenten en docenten daadwerkelijk wat aan? De whitepaper beschrijft didactische, juridische, ethische en technische uitdagingen samen met praktijkvoorbeelden. We geven ook tips voor docenten en instellingen die data in het onderwijs willen gebruiken.

 • Download publicatie PDF5,2 MB

  SURF Magazine MJA special (januari 2019) download

  Kennisbank - Dit dubbeldikke bewaarnummer staat in het teken van de SURF meerjarenagenda 2019-2022, ons kompas voor de komende vier jaar. Met de artikelen geven we praktische invulling aan de nieuwe Meerjarenagenda (MJA) en de geformuleerde ambities.

 • Download publicatie PDF222 kB

  Infographic gebruik SURFconext 2018 download

  Kennisbank - SURFconext is in 2018 weer flink gegroeid. Het totale aantal logins via de dienst kwam met 118 miljoen 30% hoger uit dan in 2017. Ook het aantal unieke gebruikers steeg in 2018, met 15%. Hiernaast zijn er 240 nieuwe diensten op SURFconext aangesloten in 2018. Bekijk alle feiten in deze infographic.

 • Best practice noodstroom: Hogeschool Windesheim test ‘door het donker’ video

  Kennisbank - Het runnen van een stukje internet, wat komt daar allemaal bij kijken? Op circa 50 locaties in Nederland staat apparatuur van SURFnet, waar nog eens 200 locaties van afhankelijk zijn. In een videoserie delen we best practices rondom housing. Deze keer: noodstroom.

 • Download publicatie PDF434 kB

  Lessons learned Data-uitwisseling in de modulaire digitale leeromgeving download

  Kennisbank - Tijdens de SURF Challenge day 2018 deelden leveranciers hun ervaringen met de pilot waarin zij hun applicatie geschikt hebben gemaakt voor het uitwisselen van gegevens met andere onderwijsapplicaties. Zij hebben hiervoor LTI-standaard geïmplementeerd en getest in de experimenteer-leeromgeving van SURF. Een overzicht van de geleerde lessen.

 • Video Virtual Humans download

  Kennisbank - De korte film 'Virtual Humans' toont de mogelijkheden van high performance computing (HPC) om dieper in de processen te duiken die zich in het lichaam afspelen. Virtual Humans werd geproduceerd door CompBioMed H2020 Centre of Excellence in Computational Biomedicine en Barcelona Supercomputing Center (BSC).

 • Use case: samenwerkingsomgeving met eigen look & feel download

  Kennisbank - Voor het bewaren en delen van grote én kleine datasets kunnen de lectoraten binnen Saxion gebruik maken van Research Drive. Ook samenwerken met bedrijven en eindgebruikers is hiermee een stuk eenvoudiger. Voor de herkenbaarheid en vindbaarheid biedt de hogeschool de dienst aan met een eigen look & feel. “En het loopt storm.”

 • Stappenplan Kwaliteitsmodel voor open leermaterialen website

  Kennisbank - Werk je aan het opbouwen van een collectie leermaterialen? Zorg dan dat de materialen van goede kwaliteit zijn. Het opstellen van een kwaliteitsmodel helpt je het leermateriaal te beoordelen. Het stappenplan leidt je langs de verschillende stappen die doorlopen moeten worden voor het opstellen, implementeren en onderhouden van een kwaliteitsmodel.

 • Download publicatie PDF414 kB

  Instellingen experimenteren met learning analytics download

  Kennisbank - Meer inzicht in het onderwijsproces, gerichte feedback aan studenten en uiteindelijk verbetering van het onderwijs; dat wordt beoogd met learning analytics. De mogelijkheden zijn groot, maar hoe past een opleiding of docent ze succesvol toe? SURF voerde experimenten uit samen met 12 docenten van 6 instellingen en publiceert de geleerde lessen.

 • Praktijkvoorbeelden multi-locatieleren download

  Kennisbank - Steeds vaker maken traditionele onderwijsruimtes plaats voor ruimtes die (online) samenwerken beter mogelijk maken. Deze publicatie bevat 2 praktijkvoorbeelden die laten zien wat er mogelijk is met het gelijktijdig onderwijs volgen vanaf verschillende locaties met behulp van een live-verbinding, ook wel multi-locatieleren genoemd.