Rss

Kennisbank

Verbeter de website, beantwoord enkele vragen over je bezoek.

Doe mee

 • Download publicatie PDF222 kB

  Infographic gebruik SURFconext 2018 download

  Kennisbank - SURFconext is in 2018 weer flink gegroeid. Het totale aantal logins via de dienst kwam met 118 miljoen 30% hoger uit dan in 2017. Ook het aantal unieke gebruikers steeg in 2018, met 15%. Hiernaast zijn er 240 nieuwe diensten op SURFconext aangesloten in 2018. Bekijk alle feiten in deze infographic.

 • Best practice noodstroom: Hogeschool Windesheim test ‘door het donker’ video

  Kennisbank - Het runnen van een stukje internet, wat komt daar allemaal bij kijken? Op circa 50 locaties in Nederland staat apparatuur van SURFnet, waar nog eens 200 locaties van afhankelijk zijn. In een videoserie delen we best practices rondom housing. Deze keer: noodstroom.

 • Download publicatie PDF434 kB

  Lessons learned Data-uitwisseling in de modulaire digitale leeromgeving download

  Kennisbank - Tijdens de SURF Challenge day 2018 deelden leveranciers hun ervaringen met de pilot waarin zij hun applicatie geschikt hebben gemaakt voor het uitwisselen van gegevens met andere onderwijsapplicaties. Zij hebben hiervoor LTI-standaard geïmplementeerd en getest in de experimenteer-leeromgeving van SURF. Een overzicht van de geleerde lessen.

 • Video Virtual Humans download

  Kennisbank - De korte film 'Virtual Humans' toont de mogelijkheden van high performance computing (HPC) om dieper in de processen te duiken die zich in het lichaam afspelen. Virtual Humans werd geproduceerd door CompBioMed H2020 Centre of Excellence in Computational Biomedicine en Barcelona Supercomputing Center (BSC).

 • Use case: samenwerkingsomgeving met eigen look & feel download

  Kennisbank - Voor het bewaren en delen van grote én kleine datasets kunnen de lectoraten binnen Saxion gebruik maken van Research Drive. Ook samenwerken met bedrijven en eindgebruikers is hiermee een stuk eenvoudiger. Voor de herkenbaarheid en vindbaarheid biedt de hogeschool de dienst aan met een eigen look & feel. “En het loopt storm.”

 • Stappenplan Kwaliteitsmodel voor open leermaterialen website

  Kennisbank - Werk je aan het opbouwen van een collectie leermaterialen? Zorg dan dat de materialen van goede kwaliteit zijn. Het opstellen van een kwaliteitsmodel helpt je het leermateriaal te beoordelen. Het stappenplan leidt je langs de verschillende stappen die doorlopen moeten worden voor het opstellen, implementeren en onderhouden van een kwaliteitsmodel.

 • Download publicatie PDF414 kB

  Instellingen experimenteren met learning analytics download

  Kennisbank - Meer inzicht in het onderwijsproces, gerichte feedback aan studenten en uiteindelijk verbetering van het onderwijs; dat wordt beoogd met learning analytics. De mogelijkheden zijn groot, maar hoe past een opleiding of docent ze succesvol toe? SURF voerde experimenten uit samen met 12 docenten van 6 instellingen en publiceert de geleerde lessen.

 • Praktijkvoorbeelden multi-locatieleren download

  Kennisbank - Steeds vaker maken traditionele onderwijsruimtes plaats voor ruimtes die (online) samenwerken beter mogelijk maken. Deze publicatie bevat 2 praktijkvoorbeelden die laten zien wat er mogelijk is met het gelijktijdig onderwijs volgen vanaf verschillende locaties met behulp van een live-verbinding, ook wel multi-locatieleren genoemd.

 • Hoe staat het met de digitale leeromgeving? download

  Kennisbank - SURF heeft onderzocht welke diensten en applicaties instellingen gebruiken om het onderwijs te ondersteunen. Hierdoor wordt duidelijk hoe de instellingen hun digitale leeromgeving momenteel vormgeven. Ook is gevraagd naar de toekomstplannen. Hetzelfde onderzoek is eerder uitgevoerd in 2016. In deze infographic vind je de resultaten van 2018.

 • Onderzoekers Bert Janssen en Dimphna Meijer bekijken het Teneurin-eiwit op de computer

  Use case: Communicatie tussen cellen zichtbaar gemaakt download

  Kennisbank - Scheikundigen Bert Janssen en Dimphna Meijer van de Universiteit Utrecht onderzoeken de eiwitten die communicatie tussen hersencellen mogelijk maken. Deze minuscule deeltjes worden in beeld gebracht met een cryo-elektronenmicroscoop. Een miljoen opnames worden met behulp van de Nationale Supercomputer gecombineerd tot een driedimensionaal beeld.

 • Download publicatie PDF229 kB

  Geleerde lessen proof of concept edubadges download

  Kennisbank - SURF heeft samen met onderwijsinstellingen in een proof of concept onderzocht wat er nodig is om digitale certificaten, edubadges, te kunnen maken en toe te kennen aan studenten in het Nederlandse hoger onderwijs. 9 instellingen experimenteerden hiermee in een door SURF ontwikkelde infrastructuur. In deze publicatie lees je de geleerde lessen.

 • Download publicatie PDF495 kB

  Rapport Research support in Nederland – deel 2 & samenvatting download

  Kennisbank - Veel instellingen zijn bezig met research support. SURF heeft in een serie in beeld gebracht hoe instellingen dit organiseren en wat hun agenda is voor de toekomst. Dit rapport is een bundeling van alle hoofdstukken die eerder zijn gepubliceerd in de SURF Kennisbank en bevat een samenvatting van alle instellingen die deelnamen.

 • Download publicatie PDF100 kB

  Hbo Vraagwijzer Onderzoeksdata download

  Kennisbank - De vraagwijzer helpt onderzoeksondersteuners op hogescholen inzicht te krijgen in wat een onderzoeker nodig heeft aan ondersteuning rondom onderzoeksdata.

 • Use case: Bovenop het nieuws met HPC Cloud download

  Kennisbank - In tijden dat de beïnvloeding van stemgedrag en nepnieuws regelmatig voor krantenkoppen zorgen, is een grondige analyse van mediacontent even wenselijk als relevant. Op de Universiteit van Amsterdam werken communicatiewetenschappers aan methodes om trends in het nieuws beter en sneller inzichtelijk te krijgen.

 • Download publicatie PDF2,6 MB

  SURF Magazine 03 (september 2018) download

  Kennisbank - Antropologe Lauren Herckis (Carnegie Mellon University) deelt haar visie op 20 jaar universiteitscultuur en onderwijsinnovatie. De Hanzehogeschool transformeert naar een smart campus en Peter Rake, programmamanager 5Groningen bij de Economic Board Groningen, schrijft in zijn gastcolumn over de kansen en mogelijkheden die 5G met zich meebrengt.