Rss

Kennisbank

Verbeter de website, beantwoord enkele vragen over je bezoek.

Doe mee

 • Download publicatie PDF2,9 MB

  Evaluatie OZON 2018: moeizame communicatie grootste struikelblok bij cybercrisis download

  Kennisbank - De cybercrisisoefening OZON toont aan dat bij een cyberaanval communicatie de zwakste schakel vormt. Het verschil in taalgebruik tussen technische teams en de rest van de organisatie zorgt voor een moeizame communicatie en ook de communicatie van strategisch en tactisch niveau naar operationeel niveau verloopt niet optimaal.

 • Download publicatie PDF3,6 MB

  Handreiking gebruikerservaring van de digitale leeromgeving download

  Kennisbank - Hoe bereik je een optimale gebruikerservaring van de modulair opgebouwde digitale leeromgeving? Dat is voor veel instellingen een uitdaging. In deze publicatie lees je welke elementen de gebruikerservaring beïnvloeden. Je krijgt handvatten om de gebruikerservaring van je eigen leeromgeving te optimaliseren.

 • SURF Analytica: dagelijkse update van de SURF Studiereis over studiedata 2019 download

  Kennisbank - Van 17 t/m 22 maart gingen 20 cvb-leden onder leiding van SURF op studiereis naar Engeland en Schotland. We bezochten daar 8 universiteiten die al studiedata gebruiken om hun onderwijs te verbeteren. Wil je weten hoe zij dat aanpakken? Lees dan de SURF Analytica, de dagelijkse update van deze reis.

 • Best practice: Zorgeloze wifi – ook in bestaande omgeving download

  Kennisbank - Groninger Forum verhuist naar nieuwbouw. SURF gaat het wifi-netwerk aanleggen en beheren, met de dienst SURFwireless. Maar kan SURFwireless ook uit de voeten met een bestaand wifi-netwerk? Groninger Forum en SURF startten een succesvolle pilot, om optimale ontzorging op het vlak van wifi-dienstverlening te bereiken.

 • Download publicatie PDF1,3 MB

  Cyberdreigingsbeeld 2018 download

  Kennisbank - Hoe ontwikkelde cybersecurity zich in 2018 in het onderwijs en onderzoek? Wat waren de belangrijkste dreigingen en risicofactoren? Hoe staat het met de weerbaarheid van instellingen? Je leest het in het Cyberdreigingsbeeld 2018. Interessant voor bestuurders, security en privacy officers van Nederlandse onderzoeks- en onderwijsinstellingen.

 • Groene boodschappenkarretjes - foto Mark Nockleby via Flickr (cc)

  Criteria voor maatschappelijk verantwoord inkopen (MVI) download

  Kennisbank - Maatschappelijk verantwoord inkopen (MVI) betekent dat je niet alleen let op de prijs en kwaliteit van de producten of diensten die je inkoopt maar ook op de effecten op milieu, mens en maatschappij. De MVI criteria helpen inkopers en IT-managers op weg om ICT duurzaam in te kopen. Er wordt nog aan de criteria gewerkt, alle feedback is dus welkom.

 • Download publicatie PDF1,3 MB

  Thema-uitgave Continue doorontwikkeling van de digitale leeromgeving download

  Kennisbank - Een digitale leeromgeving is nooit af; hij vraagt om continue aandacht voor verbetering. 5 instellingen laten zien hoe zij hun digitale leeromgeving up-to-date houden en welke geleerde lessen dat heeft opgeleverd. Ook lees je welke stappen je kunt nemen om tot een goed ingerichte leeromgeving te komen.

 • Application delivery as a service (ADaaS): Altijd en overal werken en studeren in de cloud download

  Kennisbank - Het Nederlandse onderwijs een dienst bezorgen waarbij studenten en medewerkers altijd en overal toegang hebben tot de meest gebruikte applicaties. Voor minder doen ze het niet. Cees Plug, directeur ICT bij Inholland en Hans-Peter Ligthart, teammanager Digitale Platformen bij SURFmarket, over de ontwikkeling en de toegevoegde waarde van ADaaS.

 • Download publicatie PDF643 kB

  Best practice: Hoe krijg je nieuwe dienstaanbieders mee met SURFsecureID? download

  Kennisbank - De Onderwijsgroep Tilburg maakt als eerste mbo-instelling gebruik van SURFsecureID en heeft bereikt dat de leverancier van het veelgebruikte studenteninformatiesysteem Eduarte zich daarbij aansluit. Hoe zorg je ervoor dat dienstaanbieders warmlopen voor SURFsecureID?

 • Twee studentes van de Hogeschool Utrecht kijken samen op een laptop
  Download publicatie PDF1,2 MB

  Whitepaper: Een betere zichtbaarheid van praktijkgericht onderzoek in het hbo download

  Kennisbank - Er is een breed gedragen gevoel dat het praktijkgericht onderzoek in het hbo onvoldoende zichtbaar is. Een aantal organisaties heeft daarom een onderzoek laten uitvoeren met het oog op een eventuele verbetering van de huidige informatie-infrastructuur van het praktijkgericht onderzoek.

 • Download publicatie PDF899 kB

  Whitepaper Hoe data de kwaliteit van het hoger onderwijs kunnen verbeteren download

  Kennisbank - Wat is de potentie van learning analytics voor het Nederlandse hoger onderwijs? Waar hebben studenten en docenten daadwerkelijk wat aan? De whitepaper beschrijft didactische, juridische, ethische en technische uitdagingen samen met praktijkvoorbeelden. We geven ook tips voor docenten en instellingen die data in het onderwijs willen gebruiken.

 • Download publicatie PDF5,2 MB

  SURF Magazine MJA special (januari 2019) download

  Kennisbank - Dit dubbeldikke bewaarnummer staat in het teken van de SURF meerjarenagenda 2019-2022, ons kompas voor de komende vier jaar. Met de artikelen geven we praktische invulling aan de nieuwe Meerjarenagenda (MJA) en de geformuleerde ambities.

 • Download publicatie PDF222 kB

  Infographic gebruik SURFconext 2018 download

  Kennisbank - SURFconext is in 2018 weer flink gegroeid. Het totale aantal logins via de dienst kwam met 118 miljoen 30% hoger uit dan in 2017. Ook het aantal unieke gebruikers steeg in 2018, met 15%. Hiernaast zijn er 240 nieuwe diensten op SURFconext aangesloten in 2018. Bekijk alle feiten in deze infographic.

 • Best practice noodstroom: Hogeschool Windesheim test ‘door het donker’ video

  Kennisbank - Het runnen van een stukje internet, wat komt daar allemaal bij kijken? Op circa 50 locaties in Nederland staat apparatuur van SURFnet, waar nog eens 200 locaties van afhankelijk zijn. In een videoserie delen we best practices rondom housing. Deze keer: noodstroom.

 • Download publicatie PDF434 kB

  Lessons learned Data-uitwisseling in de modulaire digitale leeromgeving download

  Kennisbank - Tijdens de SURF Challenge day 2018 deelden leveranciers hun ervaringen met de pilot waarin zij hun applicatie geschikt hebben gemaakt voor het uitwisselen van gegevens met andere onderwijsapplicaties. Zij hebben hiervoor LTI-standaard geïmplementeerd en getest in de experimenteer-leeromgeving van SURF. Een overzicht van de geleerde lessen.