Rapport Cyberdreigingsbeeld 2017(Publicatie)

Het Cyberdreigingsbeeld 2017 is een overzicht van de belangrijkste cyberdreigingen binnen onderwijs, onderzoek en bedrijfsvoering van het afgelopen jaar. Dit geeft bestuurders en security officers in onderwijs en onderzoek een helder beeld van ontwikkelingen waarop ze moeten focussen om hun informatiebeveiliging en privacybescherming te verbeteren.

download
22 DEC 2017

Belangrijkste dreigingen

Het Cyberdreigingsbeeld 2017 is opgesteld op basis van interviews en onderzoek binnen het onderwijs en onderzoek in Nederland. Sommige dreigingen zijn net als vorig jaar hoog in het onderwijs, zoals manipulatie van digitaal opgeslagen data en identiteitsfraude. Binnen onderzoek zijn dat: verkrijging en openbaarmaking van data en spionage. Voor bedrijfsvoering gaat het om verkrijging en openbaarmaking van data.

Oorzaken dreigingen

Het Cyberdreigingsbeeld 2017 gaat ook in op de oorzaken van de dreigingen. De belangrijkste oorzaken zijn beroepscriminelen en statelijke actoren, kwetsbaarheden van Internet-of-things-apparaten, kwetsbaarheden in software en de weerbaarheid van medewerkers. Ook denial-of-serviceaanvallen blijven onverminderd doorgaan.

Eerdere versies Cyberdreigingsbeeld

SURF publiceert elke jaar een Cyberdreigingsbeeld. Bekijk de versies uit Cyberdreigingsbeeld 2016 en Cyberdreigingsbeeld 2015.

Aantal keren bekeken:
1170
Aantal keren gedownload:
606
Laatste wijziging op 01 feb 2018