Rapport 3DATAPRINT: On the use of 3D printing for scientific visualisation(Publicatie)

Over het 3D-printen van wetenschappelijke visualisaties We hebben de toepassing van 3D-printen in wetenschappelijke visualisatie onderzocht. In dit (Engelstalige) rapport presenteren we een aantal praktijkvoorbeelden uit verschillende onderzoeksgebieden.

download
15 JUN 2018

Enthousiaste reacties van onderzoekers

De 3D-prints die we in het kader van dit project hebben gemaakt, hadden meer detail dan verwacht. Bovendien boden ze nieuwe mogelijkheden voor interpretatie en communicatie, vergeleken met 2D/3D-visualisaties op een beeldscherm. Voor onderzoeksgegevens met complexe oppervlakken boden de prints een beter inzicht in en een betere interpretatie van de ruimtelijke structuren. Een grote mate van detail in een 3D-print maakt meer indruk dan dezelfde data op een beeldscherm. De reacties van de onderzoekers waren dan ook zeer enthousiast.

Uitdagingen

Hoewel 3D-printen al geruimte tijd op de commerciele markt beschikbaar is en de prijs geen belemmering meer vormt voor kleine en middelgrote wetenschappelijke modellen, blijven er een paar uitdagingen bestaan voor de toepassing ervan voor wetenschappelijke visualisatie. De grootste beperkingen zijn nu nog het beperkte kleurenpalet, limieten aan de hoeveelheid detail en het omzetten van een dataset naar een driedimensionaal model. 

Verdere ontwikkeling

3D-printen is een interessante techniek voor wetenschappelijke visualisatie. 3D-modellen zijn nog tamelijk zeldzaam in de meeste onderzoeksgebieden, dus er is volop ruimte voor verdere ontwikkeling en het ontdekken van de mogelijkheden. 

Aantal keren bekeken:
762
Aantal keren gedownload:
1360
Laatste wijziging op 15 jun 2018