Rss

Kennisbank

Verbeter de website, beantwoord enkele vragen over je bezoek.

Doe mee

 • Download publicatie PDF999 kB

  Geleerde lessen projecten stimuleringsregeling Open en online onderwijs en boegbeeldprojecten download

  Kennisbank - De projecten uit de eerste en tweede ronde van de stimuleringsregeling Open en online onderwijs en de boegbeeldprojecten over open leermaterialen zijn afgerond. In deze uitgave delen de projectleiders hun geleerde lessen: wat moet iedereen weten die met soortgelijke projecten aan de slag gaat?

 • Best practice 'Universiteit Utrecht versnelt openstellen van onderzoeksdiensten via SURFconext' download

  Kennisbank - Veel onderzoekers hebben er last van: het duurt lang voordat instellingen onderzoeksdiensten via SURFconext voor hen openstellen. De Universiteit Utrecht lost dit probleem op door voor zulke diensten de controleverantwoordelijkheden te verdelen en een versimpeld proces uit te voeren met alleen enkele basischecks.

 • Banner Diensten en ondersteuning voor onderzoek

  Resultaten project Sketchlab download

  Kennisbank - Leren van schetsvaardigheden is arbeidsintensief en daarmee duur. Om dit onderwijs doelmatiger te maken, ontwikkelde de Universiteit Twente het digitale platform Sketchlab. Studenten maken daarin opdrachten, die ze kunnen delen en waarop ze elkaar feedback geven.

 • Banner Diensten en ondersteuning voor onderzoek

  Resultaten project Flipping Education in Research Methods download

  Kennisbank - Omdat eerstejaarsstudenten moeite hebben met het vak methoden en technieken voor sociaalwetenschappelijk onderzoek ontwikkelde de Universiteit Twente 60 video's met uitleg.

 • Banner Diensten en ondersteuning voor onderzoek

  Resultaten project Bridging the gap - Dokters met verstand van zaken download

  Kennisbank - In dit project heeft de Universiteit Utrecht een open en online onderwijsprogramma ontwikkeld op het gebied van kwaliteit, veiligheid en leiderschap in de zorg. Door kennisoverdracht van vooraanstaande professionals aan studenten kunnen aankomend artsen actuele uitdagingen op het gebied van kwaliteit en patiëntveiligheid aangaan.

 • Use case 'Industrieel afvalwater zuiveren met bacteriën' download

  Kennisbank - Hoe verwerk je een eindeloze hoeveelheid data over DNA-materiaal van micro-organismen? Tijdens haar onderzoek naar het zuiveren van industrieel afvalwater schakelde Marjet Oosterkamp (TU Delft) de nationale supercomputer in, die het denkwerk overneemt wanneer de capaciteit van het menselijk brein en een gewone computer zijn bereikt.

 • Download publicatie PDF1,4 MB

  Rapport SURFaudit benchmark 2017 download

  Kennisbank - Iedere twee jaar organiseert SURF de SURFaudit-benchmark, waarbij participerende instellingen een self-assessment uitvoeren tegen het Normenkader Informatiebeveiliging Hoger Onderwijs (normenkader IBHO). In dit rapport lees je de resultaten.

 • Resultaten project Ethical dilemmas in communication download

  Kennisbank - De Universiteit van Amsterdam ontwikkelde een MOOC om de kennis op het vlak van communicatie-ethiek breder toegankelijk te maken voor studenten en professioneel geïnteresseerden. Lees meer over de resultaten van dit project.

 • Download publicatie PDF915 kB

  FAIR data advanced use cases download

  Kennisbank - Het doel van dit rapport is het delen van expertise over FAIR databeleid in Nederland. De 6 use cases beschrijven de ontwikkeling van principes naar beleid, het ontwikkelen van standaarden en het zo FAIR mogelijk verwerken en opslaan van data bij diverse projecten, instituten en universiteitsbibliotheken.

 • Resultaten project Online training in business model innovation download

  Kennisbank - De TU Delft ontwikkelde 5 online cursussen over Business Management Innovation. Doelgroep is 300.000 mkb-bedrijven in heel Europa, die baat hebben bij vernieuwende businessmodellen om concurrerend te blijven. Lees meer over de resultaten van dit project.

 • Banner Diensten en ondersteuning voor onderzoek

  Resultaten project WE-Mediate: rechtenstudenten leren mediationvaardigheden aan via multimedia-omgeving download

  Kennisbank - Vaardigheden zoals onderhandelen en bemiddelen worden steeds belangrijker voor juristen. Maastricht University ontwikkelde een multimedia-omgeving met kennisclips en oefeningen waarmee studenten deze vaardigheden aanleren. Deze multimedia-omgeving is ingebed in het reguliere onderwijs. Lees meer over de resultaten van dit project.

 • Download publicatie PDF301 kB

  Verkenning Studenten online begeleiden download

  Kennisbank - Online begeleiding van studenten kan een goede manier zijn om intensief contact tussen de docent en de student te onderhouden en de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Maar wanneer heeft online begeleiding echt meerwaarde? En hoe organiseer je verdiepend contact via digitale middelen? In deze verkenning lees je hierover meer.

 • Download publicatie PDF193 kB

  Best practice 'SURFconext maakt gastgebruik mogelijk voor VU en VUmc' download

  Kennisbank - VU en VUmc gebruiken verschillende onderdelen van SURFconext om gastgebruik veilig en goed te regelen. Lees in deze best practice de ervaringen van de VU, VUmc en het wereldwijde bibliotheeksamenwerkingsverband OCLC.

 • Artikel Maak kennis met HBO Kennisbank nieuwe stijl download

  Kennisbank - De HBO Kennisbank is vernieuwd. Het portaal heeft een nieuw ontwerp, is makkelijker doorzoekbaar, en geeft multimediale producten beter weer. Bolinda Hoeksema, voorzitter Adviescommissie HBO Kennisinfrastructuur en Esther Eisen, lid van het kernteam HBO Kennisbank vanuit Windesheim, lichten de vernieuwingen toe.

 • Online module Flipping the classroom website

  Kennisbank - De online module Flipping the classroom laat zien wat erbij komt kijken als je het online gedeelte van de flipped classroom gaat organiseren. De 9 voorbeelden bieden je handvatten om een eerste plan van aanpak te maken. De module is gericht op ICT- en onderwijsadviseurs en is zelfstandig te volgen.